15 recept med citrus

Gokväll. Det har gått ganska bra med Ludwigs skador som han fick igår. Han är öm och har flera sår, i ansiktet och på två fingrar. Han har vilat mycket idag och ätit mycket glass. Imorgon får han stanna hemma från skolan.

Jag och Fredrik har snickrat vidare på huset. Det har verkligen varit perfekt väder denna helgen till att vara ute och fixa.

Dessa två bilder på Ludwig tog vi under den tiden han var hemma med mig och inte hade börjat skolan än. Ludwig har varit hemmabarn under större delen av sin uppväxt och endast gått på förskola under en kort tid. Då var det han som bakade, fotade och fixade recept tillsammans med mig in hit till bloggen, precis som Oscar gör nu. Eftersom Ludwig håller i citroner så passade jag på att sätta ihop en länklista med citrusrecept 😀

Hoppas att ni gillar dem.

Busig, go och glad.

Min fina och snälla Ludwig ♥

15 RECEPT MED CITRUS

 1. Limemuffins
 2. Citronpaj med marängtäcke
 3. Kycklinggryta med curry och kokosmjölk (och lime)
 4. Citronkladdkaka
 5. Key lime pie
 6. Ugnsbakad lax med kall citronsås
 7. Sega citronsnittar
 8. Kyckling i dill och citronsås
 9. Laxpasta med lime
 10. Citronpaj
 11. Citrondrömmar
 12. Tonfisksås med citron
 13. Grön ärtsoppa med lime
 14. Citronbrownie
 15. Laxfilé med krämig citronsås
1
17

Otursdag

Hej, jag sitter här i sängen bredvid min älskade Ludwig ikväll. Det är Ludwig som är den lille bebben på bilden, det är många år sedan bilden togs. Nu fyller han snart 8 år. Här finns en ny bild på Ludwig.

Han har otursdag idag som han själv uttryckte det. Han slog sig illa i asfalten när han var ute och lekte. Full fart med ansiktet rakt ner i asfalten. Älskade, älskade vän. Det gör ont i hela min kropp när barnen skadar sig eller mår dåligt. Jag såg inte när det hände så jag vet inte exakt hur det gick till men han kom springande in genom ytterdörren med kraftigt näsblod och skrubbsår i ansiktet.

Jag är nära honom här i sängen för att hålla koll på hur han mår och för att kunna ta ställning till om vi behöver söka sjukvård. Åh, om jag bara kunde backa tiden och förhindra att det hände… älskling.

Här är ett par bilder till på Ludwig, då var han lite större och vi skulle baka äppelfrallor.

Vi har varit ute mycket idag. Jag och Fredrik har satt igång arbetet med att byta lister på husfasaden, det är inte jättemycket jobb med det egentligen men vårat hus är ju högt. DET är jobbigt när det gäller allt arbete som vi gör på huset utomhus.

Inne är ju huset uppdelat i fyra våningar så där är inte höjden något problem, men utomhus, där finns minsann inga våningar att stå på. Förra året köpte vi en byggställning så strax är det dags att montera upp den. Sedan får vi flytta runt den till de ställen på huset som vi ska jobba med. Det funkar bra.

Nu kramar jag om Ludwig och önskar er en god natt.

0
15

Potatisfrallor med råriven potatis

Hej kompisar ♥ Igår testade vi att baka bröd med råriven potatis 😀 Som ni vet är ju potatisbröd något av det godaste jag vet, varje vecka samlar jag ihop potatisrester (kokt potatis) och bakar potatisbröd. Det är det saftigaste brödet man kan baka, potatisen är som ett litet mirakel i brödet, det blir bra. Mina potatisfrallor med kokt potatis HITTAR NI HÄR

Nu hade jag inte kokt potatis i kylen och testade istället att baka med rå potatis. Spännande. Jag gjorde även en liten gröt och blandade ner i degen. Frallorna fick inte exakt den mjuka konsistensen som man får med kokt potatis men det hände något annat.

Brödet gav en väldig mättnadskänsla (oväntat eftersom jag bakade med vetemjöl) Efter en enda potatisfralla så sa både Tilde och jag ”oj vad mätt jag blev” Vi tyckte likadant. Jag har skrivit ner receptet till er som vill testa. Här kommer det:

POTATISFRALLOR MED RÅRIVEN POTATIS (22 st)

Baka även goda TREKANTIGA GRÖTBULLAR

Recept

 • 6 dl vatten
 • 3 dl havregryn
 • 2,5 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 75 g smör
 • 25 g jäst
 • 6-7 dl riven potatis (mängden är inte jättenoga)
 • ca 12 dl vetemjöl

Gör så här

 1. Koka ihop vatten, havregryn, salt och socker till en gröt. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner smör så det smälter. Låt svalna till fingervarmt (37°)
 2. Lös upp jästen med lite gröt. Lägg i resten av gröten och riven potatis. Arbeta in vetemjöl.
 3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
 4. Knåda degen på mjölat bakbord. Tillsätt ev. mer vetemjöl. Arbeta ut 22 frallor. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
 5. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

Potatsbröd är något av det godaste jag vet

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor

I bunken ligger råriven potatis och gröt. Nu är det dags att arbeta in vetemjöl. Det blir en ganska stor deg så använd en stor bakmaskin.

Oscar var med mig och bakade som vanligt. Han älskar det. Idag fick han testa att fota lite själv med kameran också. Det blev många roliga och knasiga bilder. Kram från oss!

0
24