Korvbröd

Hej vänner ♥ Har ni testat att baka eget korvbröd? Det är så fantastiskt saftigt och gott så ni bara måste testa att baka det. Det är mycket godare med hembakat korvbröd än det korvbrödet man köper i mataffären. Det lovar jag. Mmmm…

Vill ni frysa korvbrödet så går det jättebra. Låt det bara svalna ordentligt innan ni stoppar in det i frysen. När brödet sedan ska tina så blir det bäst om det får tina i rumstemperatur, då blir det lika gott som nybakat.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

KORVBRÖD (ca 25 st)

Baka även mycket goda HAMBURGERBRÖD

Recept

5 dl vatten

0,5 dl rapsolja

25 g jäst

1,5 tsk salt

1 tsk strösocker

6 dl rågsikt

ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

 1. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med blandningen. Tillsätt salt och strösocker.
 2. Arbeta in rågsikt och vetemjöl (mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)
 3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
 4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut bollar stora som små clementiner. Rulla ut bollarna till 10-12 cm längder.
 5. Lägg längderna på ugnsplåtar (se bild nedan) Låt jäsa under bakduk i 40 min.
 6. Grädda korvbröden mitt i ugnen 250° i ca 9 min. Låt bröden svalna innan ni skårar dem på längden.

Ät korvbröden nybakade och avsvalnade eller låt bröden svalna helt och frys in. Låt frysta korvbröd tina i rumstemperatur. Vill ni inte äta korvbröden med korv så är de även goda att äta som festliga minibaguetter.

Hembakat korvbröd är något att skryta med

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med frallor

Oscar ville också vara med och baka 😀 Här ser ni hur jag rullade ut degen till små bollar. Bollarna rullade jag sedan ut till längder som fick jäsa på plåten. Tänk på att lägga längderna ganska glest på plåten så att inte bröden gräddas ihop i varandra i ugnen.

Direkt efter sista jäsningen får korvbröden hoppa in i ugnen. De ska inte penslas med något. Bara att stoppa in. Hög värme i ugnen och efter några minuter är korvbrödet färdigt. Det luktar ljuvligt i köket.

När korvbröden svalnat så går det enkelt att skära upp dem med en brödkniv.

Lycka till alla ni som vill testa mitt bästa recept på korvbröd. Jag är säker på att ni alla kommer att lyckas. Jag hoppas att ni ska tycka om det lika mycket som vi här hemma gör. STOR KRAM

3
50

Äppelkaka med kardemumma

ÄPPELKAKA MED KARDEMUMMA (ca 15 bitar)

Kanske gillar du även detta – 23 RECEPT MED ÄPPLE

Recept

 • 150 g rumsvarmt smör
 • 2 dl strösocker
 • 3 ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 msk kardemummakärnor (ska mortlas)
 • 0,5 dl vispgrädde

Fyllning : 2 äpple

Topping : ca 10 g smör och strösocker

Gör så här

 1. Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget.
 2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten tillsammans med mortlad kardemumma.
 3. Rör sist ner vispgrädde. Bred ut smeten i en liten smord och bröad ugnsform (tex. en gratängform ca 30×20 cm.)
 4. Skala äpple och skär i bitar. Tryck ner äppelbitarna i smeten. Grädda mitt i ugnen 200° i ca 25-30 min. (kolla med provsticka att kakan är genomgräddad)
 5. Smält smör. Pensla kakan med smöret. Strö på lite strösocker. Servera äppelkakan som en vanlig mjuk kaka eller servera den ljummen med vaniljvisp

Äppelkakan är asgod mamma

Följ länken för fler mjuka kakor – 35 recept på mjuka kakor

Hitta snabbt utan bilder – Lista med äppelrecept och en Lista med söta pajer och tårtor

Detta är ett tips från mig när ni vill baka något riktigt snabbt och smidigt. En äppelkaka med kardemumma i smeten. Melwin hälsar att äppelkakan var asgod 😛

Jag roade mig med att ta tiden när jag bakade kakan. 3-4 minuter tog det. Kanske skyndade jag mig lite eftersom jag tog tiden men mer än 5 minuter tar det inte att baka den i alla fall, det lovar jag.

Just det, i min tid räknade jag inte att jag efter gräddningen penslade äppelkakan med smör och strödde på socker. Några sekunder får jag lägga till för det.

Ljuvligt god blev kakan med smält smör och socker så hoppa inte över det. Ni kan pensla smöret på äppelkakan när den är varm, ljummen eller kall, efter eget tycke.

Här hittar ni även en Lista med mjuka kakor

Min lille kompis var med mig som vanligt och bakade och fotade. Härligt med trevligt sällskap om dagarna. Ha en fortsatt fin dag. Imorgon ses vi igen!

2
36

Vätternrundan inställd

Hej med en bild på Fredrik och Anton som 2015 cyklade vätternrundan tillsammans. Det året var det Fredriks 9:e vätternrunda och sedan har han cyklat varje år efter det. I år skulle det bli den 14:e rundan för honom.

Varje vår tränar han och cyklar mycket för att förbereda sig inför loppet. Så blir det inte i år. Precis som många andra arrangemang så är Vätternrundan inställt på grund av corona.

Alla anmälda har fått välja att antingen skänka sin startavgift eller få hälften återbetalad. Ingen får hela summan tillbaka. Man har även kunnat välja att inte få några pengar tillbaka alls i år och istället få 50% rabatt på startavgiften nästa år. Då får man samma starttid som man skulle haft detta året.

Fredrik och hans grupp valde att behålla sin startplats med samma starttid nästa år. Tråkigt men nu ser de fram emot Vätternrundan 2021 istället.

Anton som cyklade med Fredrik 2015 är Eltons pappa och sambo med min syster Veronica. Elton och Oscar har så roligt tillsammans.

Här sitter de med knasiga mössor och undersöker en ljuslykta. Spännande…

Hoppas att ni alla har en riktigt skön helg. Jag önskar er en fortsatt fin kväll. KRAM

0
15