Tomatpaj

Hej kompisar ♥ Idag var jag nog knappt vaken när jag fotade bilderna på denna smarriga pajen som jag lagade igår kväll. Ungefär 15 bilder (som jag var med på) tog jag och denna var den bästa. Haha ni vill inte ens veta hur de andra bilderna såg ut.

Ni får strunta i hur fånig jag ser ut. Detta är en väldigt god tomatpaj som ni bara måste testa att laga. Jag tog det jag hade hemma och ut ur ugnen kom något av det godaste jag smakat. Så lyckat blev det. Tomatpaj passar som ensamrätt eller som tillbehör till allt möjligt. Särskilt bra passar den på buffé tillsammans med andra pajer.

TOMATPAJ

Gör även en enkel och god TOMATSOPPA

Fyllning

  • 2-3 tomater
  • 2 dl riven ost
  • 2 ägg
  • 200 g färskost vitlök/örter
  • 2 dl creme fraiche 34%
  • Salt

Pajdeg : 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Pajdeg : Arbeta ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Grädda mitt i ugnen 175° i 10 min.
  2. Fyllning : Dela tomater i grova bitar. Lägg dem i det gräddade pajskalet. Fördela ut riven ost över tomaterna.
  3. Vispa ihop ägg, färskost och creme fraiche. Smaka av med salt. Häll blandningen i pajskalet.
  4. Grädda mitt i ugnen 175° tills pajen stelnat (30-40 min) Höj ev. värmen lite i slutet för att ge pajen fin färg.

Servera tomatpajen ljummen och nylagad eller låt pajen kallna helt och värm upp den lite innan servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med soppor, potatis & grönsaker

2
27

Pannkakor med rågsikt

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag ett litet test på barnen här hemma. Jag bytte ut hälften av vetemjölet mot rågsikt när jag gräddade pannkakor. De åt varsin pannkaka utan att jag berättade för dem att jag hade använt rågsikt. Efter första pannkakan frågade jag om de tyckte att det var något annorlunda med pannkakorna, nej sa de allihop.

Jag berättade att jag använt rågsikt och frågade om de ville ha fler. Det ville de. Jag provade själv också och jag tyckte att pannkakorna mättade mer än vanligt. Rågsikt i pannkakor kommer jag att använda fler gånger, här kommer mitt recept :

PANNKAKOR MED RÅGSIKT (ca 14 st)

Testa även mitt tips med kruskakli

Recept

  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt (drygt)
  • 4+4 dl mjölk
  • 2 dl rågsikt
  • 2 dl vetemjöl
  • Smör

Gör så här

  1. Vispa med en handvisp ihop ägg, salt och 4 dl mjölk.
  2. Vispa ner rågsikt och vetemjöl till en klumpfri smet.
  3. Vispa sedan ner den sista mjölken (4 dl)
  4. Smörstek pannkakorna på båda sidor och servera med tex. sylt och vispad grädde. Servera gärna en god soppa först.

Hitta utan bilder – Lista med pasta och pannkakor

Så här såg smeten ut. Hälften rågsikt och hälften vetemjöl. Pannkakorna höll ihop bra vid gräddningen och det gick enkelt att vända dem. Ingen skillnad alls mot ”vanliga” pannkakor.

Oscar var med och fixade i köket.

Jag hade rabarberkompott kvar sedan igår så det åt jag till mina pannkakor (se bild längst upp) Och vispad grädde och jordgubbssylt. Så gott! KRAM

2
32

Rabarberkompott

RABARBERKOMPOTT

Här hittar ni 12 till RECEPT MED RABARBER

Recept

  • 5 rabarber
  • 0,5 – 1 dl vatten
  • ca 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Dela rabarber i bitar (skala rabarber först om de har ett tjockt skal)
  2. Koka upp vatten, strösocker och rabarber under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka tills rabarberbitarna mjuknat (ca 10 min.)

Mängden vatten och socker kan testa fram under kokningen. Servera rabarberkompott med tex. vaniljglass

Hitta snabbt utan bilder – Lista med desserter och en Lista med bär och rabarber

Rabarber och strösocker får koka ihop med en skvätt vatten. Ni kan ta både mindre och mer socker än det jag skrivit i receptet. Samma sak gäller med vattnet, ta mängd efter tycke.

Här finns även – Lista med cheesecake, glassås & glass

Åh, så gott det här är. Rabarberkompot med vaniljglass smakar sommar tycker jag. Jag hoppas så mycket att ni vill testa. KRAM

0
23