Potatis och purjolökssoppa

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag en alldeles fantastiskt god potatis och purjolökssoppa som ni bara måste (verkligen måste!) testa att göra. Ohlala så god!

Få ingredienser som knappt kostar något. Potatis och purjolök och lite smaksättning. En skvätt grädde på slutet för att få en krämig och god konsistens. Missa inte denna soppan. Här kommer receptet :

POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA (ca 3 port)

Laga även en HET MOROTSSOPPA

Recept

  • 2 potatisar (ca 250 g)
  • ½ purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4,5 dl vatten
  • 2 buljongtärning grönsak (eller kyckling)
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar

Valfri topping : Hackad gräslök eller hackad persilja

Gör så här

  1. Skala och dela potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken.
  2. Fräs potatis och purjolök glansigt i rapsolja (det ska inte få färg) Pressa ner vitlök.
  3. Häll på vatten. Koka upp. Lägg ner buljongtärningarna och låt smälta.
  4. Småkoka soppan tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer rakt ner i grytan.
  5. Häll på grädde. Hetta upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Strö på topping över soppan om så önskas.

Potatis och purjolökssoppa är godare än godast

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Potatis delas i bitar och purjolök strimlas. Jag hade en halv strimlad purjolök i frysen som blev över när jag gjorde denna KASSLERGRATÄNGEN. Fräs allt i olja så det blir glansigt utan att få färg. Pressa ner 2 vitlöksklyftor.

När vattnet kokat upp går det lätt att smälta ner buljongtärningarna. När potatisen är mjuk är soppan klar för att mixas.

Det går bra att använda både fast och mjölig potatis. Efter att soppan mixats slät häller ni i grädde och värmer upp igen tills önskad temperatur. Salta och peppra efter tycke.

Så galet god. Jag tänker göra en ny omgång potatis och purjolökssoppa redan imorgon igen 😀

Till soppan passar det bra med bröd. Jag hade DETTA BRÖDET i frysen så jag skivade upp det i små skivor. Lycka till med soppan alla ni som testar. Tryck gärna på hjärtat här under, det gör mig så glad. KRAM

4
96

Rabarberkaka med topping

Tjoho! Så glad jag är idag. Här kommer ett nytt recept i kategorin EDITHS BÄSTA. En alldeles fantastiskt galet god rabarberkaka med en härlig topping. Mumsmums ni bara måste testa att baka denna rabarberkakan nu när det finns rabarber både i kökslanden och i mataffären.

Jag bakade den kvällen innan servering och det blev perfekt. Vill ni inte bakade den dagen innan så låt den i alla fall stå några timmar i kylen så att den blir kylskåpskall. Låt den svalna lite i rumstemperatur först och ställ sedan in i kylen. Här kommer receptet, ett topprecept 😀

Hitta snabbt utan bilder – Lista med söta pajer och tårtor och en Lista med mjuka kakor

RABARBERKAKA MED TOPPING – En rör ihop kaka

Fler rabarberrecept – 12 recept med rabarber

Smeten

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 3 ägg

Fyllning : 4 dl rabarber i bitar, 2 msk strösocker, 0,5 msk kardemummakärnor

Topping : 100 g rumsvarmt smör, 2 dl vetemjöl och 1,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Förbered topping : Tryck ihop toppingen till en smulig deg. Ställ åt sidan.
  2. Förbered fyllning : Blanda rabarberbitar med strösocker och mortlad kardemumma. Ställ åt sidan.
  3. Gör smeten : Smält smör. Drag kastrullen åt sidan. Låt svalna lite. Rör ner alla ingredienserna till smeten (äggen sist) Häll smeten i en smord springform Ø ca 24 cm.
  4. Fördela ut rabarber över smeten. Strö ut topping överst.
  5. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 40 min. Servera rabarberkakan kylskåpskall med tex. vaniljvisp (tag inte bort kanten på formen förrän kakan stelnat helt)

En rabarberkaka att njuta av

Klicka på länken för fler söta pajer26 söta pajer

Smält smöret i en kastrull. När smöret svalnat lite går det enkelt att röra ner resten av ingredienserna till en slät och fin smet.

Toppingen är fantastiskt god. Man kan inte annat än älska den. Mmmm..

Här finns fler efterrätter – Lista med desserter och en Lista med bär och rabarber

Det är inget bakpulver i smeten så kakan blir något kladdig i konsistensen. Rabarberkladdkaka med topping passar också bra att kalla den. Den får en väldigt bra konsistens efter att ha fått stelna i kylen, lite krämig och mycket saftig.

Tryck gärna på hjärtat här under om ni blir sugna på denna rabarberkakan. KRAM

Klicka på länken för fler kladdkakor – 30 recept på kladdkaka

4
103

Pizzarulle

Hej vänner ♥ Idag vill Tilde och jag ge er ett smaskigt och enkelt tips. Använd en förpackning pizzakit och gör väldens godaste pizzarulle 😛 Mumselimums… I ett paket pizzakit finns det en burk med tomatsås, vi använde ungefär 3/4 av den.

Om ni vill kan ni krydda upp tomatsåsen lite. Salta, peppra och smaka. Vill ni ha mer vitlökssmak så kan ni pressa ner ett par vitlöksklyftor. Vi kryddade inte tomatsåsen extra utan tyckte att den var god som den var. Här kommer en beskrivning på pizzarullen, hoppas att ni vill testa.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

PIZZARULLE

Gör även en VARM SMÖRGÅSTÅRTA PÅ HÖNÖKAKA

Recept

  • 1 förpackning pizzakit
  • 100 g rökt skinka
  • 150 g riven ost
  • Oregano (valfri mängd)

Topping : Ägg och sesamfrön

Gör så här

  1. Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Dra ut den lite i kanterna så den blir något större. Lämna ca 1 cm av en långsida fri från fyllning.
  2. Bred på tomatsås som följde med i förpackningen. Använd knappt hela burken. Klipp skinka över tomatsåsen. Strö på riven ost. Strö på smulad oregano.
  3. Pensla kanten (som är fri från fyllning) med uppvispat ägg. Rulla ihop så den penslade kanten hamnar överst. Tryck till lite lätt.
  4. Vänd pizzarullen så skarven kommer nedåt. Tryck till kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Strö på sesamfrön och oregano.
  5. Grädda mitt i ugnen 200° i ca 18 min.

Servera pizzarullen med en god pizzasallad och vill ni ha sås till så passar det bra med en köpt bearnaisesås eller en hemgjord vitlökssås

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med fyllda och smaksatta bröd

Här ser ni hur vi rullar ihop pizzarullen. Kanten längst till höger är penslad med uppvispat ägg, det får rullen att hålla ihop bra under gräddningen.

När pizzarullen svalnat lite går det enkelt att skiva den i valfria stora bitar. Rullen är även god att äta kall och ta med sig på picknick 😀

Ät och njut. Pizzarulle är så gott!

1
29