Långpannebröd med morot och potatis

Hej kompisar ♥ Jag fick potatis över efter gårdagens middag så ikväll bakade jag potatisbröd i långpanna och fixade kalasgoda mackor. Mums alltså!
Jag hade även riven morot och havregrynsgröt i brödet. Skagenröran som ni ser på bilden köpte jag färdig i matbutiken. Det är smidigt och gott, här kommer receptet på brödet :

LÅNGPANNEBRÖD MED MOROT OCH POTATIS
Baka även ett GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA
Recept
- 6 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 3 dl havregryn
- 2,5 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 25 g jäst
- 3 dl finrivna morötter
- 2-3 kokta potatisar (ca 250 g)
- 5 dl rågsikt
- ca 7 dl vetemjöl
Gör så här
- Koka ihop vatten, rapsolja, havregryn, salt och strösocker till en lös gröt. Låt gröten svalna till fingervarmt (37°) Riv under tiden morot och mosa potatis med en gaffel.
- Lös upp jästen med lite fingervarm gröt. Arbeta in morot, potatis, rågsikt och vetemjöl. Låt degen jäsa i bunken i 40 min.
- Tryck med mjölad hand ut degen på en oljad eller pappersklädd djup ugnsplåt 30×40 cm. Skär ett rutmönster i degen. Använd tex. pizzaskärare. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
- Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.
Kokt potatis ger ett saftigt och gott bröd
Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor

Här ser ni konsistensen på gröten. Efter några minuters kokning ser gröten ut så här. Det är perfekt.

Så här ser degen ut när den arbetats ihop. Nu ska den jäsa. Sedan trycks degen ut på en plåt och får jäsa igen. Med en pizzaskärare går det lätt att göra ett rutmönster. På sista bilden ser ni hur fint potatisbrödet ser ut efter gräddning. Lycka till! KRAM

