Gokväll vänner ♥ Nu badar jag nästan i blåbär här hemma. Barnen plockar och plockar och jag testar nya blåbärsrecept 😀 Det är helt otroligt så mycket blåbär det finns i skogen i år och jag har verkligen världens snällaste barn som vill plocka hem dem till mig.
Idag gjorde jag en knäckig blåbärspaj som vi åt med vaniljglass. Mmmm.. Det finns nog inget godare än en enkel knäckig paj med ett segt sirapstäcke. Åh vad jag älskar det. Det är verkligen en stor favorit.
Blåbär : ca 500 g blåbär (och strösocker om så önskas)
Gör så här
Blåbär : Sprid ut blåbär i en pajform. Blanda runt bären med strösocker om så önskas (ca 0,5 dl)
Knäckigt täcke :Smält smör. Drag kastrullen åt sidan och blanda ner sirap och grädde. Rör ihop strösocker, vetemjöl, havregryn och bakpulver. Rör ner blandningen i kastrullen.
Bred ut knäcksmet över blåbären. Grädda mitt i ugnen 175° i 30-40 min. (tills det knäckiga täcket har fått fin färg) Servera knäckig blåbärspaj med tex. vaniljglass eller vaniljvisp
5 minuter arbetsinsats ger en blåbärspaj som är knäckigt seg och god
Tips! Använder ni frysta blåbär så kan ni blanda runt bären med ca 1 msk potatismjöl innan ni toppar med knäcksmeten.
Här ser ni hur jag breder ut knäcksmet över blåbären. Smeten är sååå god, den måste ni så klart smaka lite på 😛
Knäckig blåbärspaj är god både varm, ljummen och kylskåpskall. Får ni en bit paj över så har ni en perefekt dessert till matlådan dagen efter. Lycka till och stor kram!
Gokväll kompisar ♥ Hoppas att allt är bra med er. Igår cyklade Tilde, Fredrik och Oscar till blåbärsskogen och plockade blåbär 😛 Det finns sååå mycket blåbär i skogen hälsar de. Det är ett riktigt blåbärsår i år. Kul!
Tilde tyckte att vi skulle testa fram några nya blåbärsrecept till bloggen så idag bakade vi en blåbärskaka. En blåbärskaka med havregryn gjorde vi. Vi åt blåbärskakan som en mördegskaka med handen men självklart kan man servera kakan med en klick vaniljvisp om man är sugen på det.
Topping : 25 g smör, 3/4 dl strösocker, 1,5 dl havregryn och 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
Topping: Smält smör. Blanda ihop allt till toppingen och ställ åt sidan.
Mördegsbotten: Arbeta ihop allt (utom ägg) Använd fingertopparna. Vispa sedan med en gaffel upp ägget och blanda in även det.
Tryck ut mördegen i botten av en springform Ø ca 24 cm. (klä gärna formen med bakpapper först)
Fyllning: Strö ut blåbär över mördegen. Fördela ut topping överst.
Grädda mitt i ugnen 200° ca 20-25 min. Tryck försiktigt ner havregrynen något i blåbären efter kakan gräddats klart. Låt blåbärskakan svalna helt, tex. i kylskåp. Pudra gärna florsocker över kakan innan servering.
En lättbakad och mycket god blåbärskaka med mördegsbotten
Här har Tilde blandat ihop havregryn med smält smör, socker och vaniljsocker. Handplockade fina blåbär från blåbärsskogen ligger i en urtvättad glassburk. På bilderna nedan ser ni när vi arbetade ihop degen som vi skulle använda som botten till våran kaka.
Blåbärskakan har en mördeg som botten och blir därför kompakt. Den är mycket god kan jag lova! Toppa gärna kakan med florsocker. KRAM ♥