Sesamrutor
Hej vänner ♥ Nu vill jag tipsa er om ett av mina favoritbröd som jag bakar ofta. Vi alla här hemma älskar detta brödet. Varje gång jag bakar det så tar det slut i ett nafs. Tjofs tjofs så är det slut.
Det är ett ljust bröd som gräddas i långpanna och på toppen av brödet sprider jag ut massor av sesamfrön. Det är ju så smidigt med långpannebröd 😀 Knappt något arbete alls. Jag kallar brödet för sesamrutor och receptet är ett självklart recept i Ediths Bästa. Ett topprecept! Här kommer det:
Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept
SESAMRUTOR
Baka även LÅNGPANNEBRÖD MED KRUSKAKLI
Recept
- 6 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 13-14 dl vetemjöl
Topping : 1 dl sesamfrön
Gör så här
- Värm vatten till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt salt och strösocker. Arbeta in vetemjöl till en något kladdig deg.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.
- Häll ut degen på en smord eller pappersklädd djup ugnsplåt 30×40 cm. Tryck med blöt hand ut degen på hela plåten.
- Pensla ev. på mer vatten. Täck med sesamfrön (ca 1 dl) Skåra ett rutmönster i degen. Använd tex. pizzaskärare.
- Grädda mitt i ugnen 250° i ca 17 min. Låt svalna.
Tjofs tjofs så är favoritbrödet slut
Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor
Med en pizzaskärare går det enkelt att skära ett rutmönster. Skär brödet i valfritt antal rutor. Plåten smörjer jag med rapsolja. Med handen går det snabbt att smeta ut oljan i botten och runt kanterna.
Brödet blir segt på ytan och alldeles fantstiskt gott med sesamfrön på toppen. Brödrutorna passar till allt. Tex. till frukost, till soppa eller buffé. Vill ni servera brödet till mat så är det trevligt att skära upp det i trekanter. Se bild ovan.
Om ni fryser brödet så blir det som nybakat om det efter infrysning får tina sakta i rumstemperatur. Lycka till!