Klyftpotatis med vitlök

Hej vänner denna härliga fredag ♥ Veckans bästa dag och den firar vi så klart med god mat. Jag berättade ju för er att jag började laga lite av maten redan igår. Det är skönt att förbereda delar av matlagningen tycker jag.

Potatisen skalade jag och lät ligga i en bunke med vatten under natten (i kylen) Idag klyftade jag potatisen och gjorde supergod vitlöksklyftpotatis 😛 Jag gillar vitlök väldigt mycket så jag gjorde även ”Tildes tzatziki” till maten. Den gjorde jag också igår.

Tzatziki mår bra av att förberedas i god tid, då kommer vitlökssmaken fram bra. Åh den är så god. Och så gjorde jag min favoritsallad också. Jag kan inte få nog av den. Recept här – vitkålssallad. Biffarna som vi åt till maten tillagade jag idag och beskrivning på dem hittar ni långt ner i detta inlägget.

KLYFTPOTATIS MED VITLÖK (4-5 port)

Gör även goda KLYFTPOTATIS MED SESAMFRÖN

Recept

 • 2 msk rapsolja
 • 2 msk hackad persilja
 • 1 tsk salt
 • 5 vitlöksklyftor
 • 1 kg potatis

Gör så här

 1. Rör ihop rapsolja, persilja och salt i tex. ett glas. Pressa ner vitlök. Rör. Ställ åt sidan (ju längre tid oljan står och drar desto mer vitlökssmak får den)
 2. Skala och klyfta potatis. Torka klyftorna torra med en kökshandduk. Blanda potatisklyftor med vitlöksolja på en ugnsplåt.
 3. Tillaga mitt i ugnen 225° tills fin färg (25-30 min) Rör runt potatisen under tillagningen. Salta ev. även med flingsalt.

Servera vitlökspotatis med tex köttfärsbiffar (läs nedan) Tildes tzatziki och sallad (tex. vitkålssallad)

Vitlöksoljan blandas enkelt ihop i ett glas. Sedan kan oljan stå och dra en stund för att få fram vitlökssmaken så mycket som möjligt.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Köttfärsbiffar passar bra tillsammans med vitlökspotatis (beskrivning nedan)

Köttfärsbiffar (ca 15 st)

 • ½ gul lök
 • 1 dl havregryn
 • 1,5 dl vatten
 • 0,5 msk – 1 msk salt
 • 0,5 tsk vitpeppar
 • 1 kg köttfärs

Gör så här:

 1. Mixa gul lök. Rör ihop lök, havregryn, vatten, salt och vitpeppar. Låt svälla i 10 min. Blanda sedan in köttfärs. Tillsätt mer vatten om det behövs.
 2. Stek en liten bit köttfärs för att smaka av saltmängden. Tillsätt mer salt om så önskas.
 3. Forma köttfärssmeten till biffar. Stek biffarna på båda sidor tills de är genomstekta.

Här ser ni den goda vitkålssalladen. Lycka till alla ni som testar att laga denna maten. KRAM

0
9

Brödbild från Instagram

Hej vänner. Jag håller på att förbereda mat som jag och familjen ska äta imorgon och som jag även kommer att blogga om. På fredagar brukar vi äta lite extra gott och jag delar gärna med mig av receptet till er.

Imorgon eftermiddag hittar ni det här. Enkelt och gott kommer det att vara.

För att inte göra detta inlägget bildlöst så plockade jag en bild från min story på Instagram. Bilden är från när jag bakade ett av mina favoritbröd. Receptet finns här – SESAMKRANSAR

Sesamkransar är gott och så blir det festligt och fint. Få ingredienser men ändå ett riktigt festbröd. Kanske blir ni sugna på att baka det i helgen? Hoppas det ♥

Här regnar det idag och mörkret kommer lite smått utanför fönstret (redan) Jag handlar lampor för fullt på nätet nu. Jag är inte redo för mörkret än så nu passar jag på att köpa fin belysning som ger mig ljus och piggar upp. Belysning är viktigt och påverkar mitt humör massor. Även stearinljus och värmeljus är ju mysigt när mörkret kommer.

Nu ska jag fortsätta med matlagningen. Imorgon ses vi igen. KRAM

0
9

Chokladdrömmar

Hej med underbara chokladdrömmar som jag och Oscar har bakat idag. Jag och min bestämda lilla 3:åring ♥ Det är roligt att baka med honom, han har blivit så duktig.

Han vet vad de olika måtten heter och många av ingredienserna är han snabb på att plocka fram när jag berättar vad det är som vi ska använda i kakan. Att baka chokladdrömmar är precis som att baka vanliga drömmar fast med kakao i degen. Kakorna blir spröda och lite smuliga och alldeles fantastiska. En riktig drömkaka.

CHOKLADDRÖMMAR (ca 40 st)

Följ länken för fler småkakor – 40 recept på småkakor

Recept

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk hjorthornssalt
 • 1 dl rapsolja
 • 4 dl vetemjöl
 • 4 msk kakao

Gör så här

 1. Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och hjorthornssalt
 2. Vispa ner rapsolja. Vispa ner vetemjöl och kakao. Tryck ihop smulorna till en deg.
 3. Rulla ut bollar stora som studsbollar. Lägg dem på ugnsplåtar. Klä ev. med bakplåtspapper först.
 4. Grädda mitt i ugnen 150° i 20 min. Låt svalna.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

Lycka till alla ni som testar att baka dessa goda chokladdrömmar. KRAM

0
12