ANNONS
Integritet på Tailsweep

Klyftpotatis med vitlök

/

Hej vänner denna härliga fredag ♥ Veckans bästa dag och den firar vi så klart med god mat. Jag berättade ju för er att jag började laga lite av maten redan igår. Det är skönt att förbereda delar av matlagningen tycker jag.

Potatisen skalade jag och lät ligga i en bunke med vatten under natten (i kylen) Idag klyftade jag potatisen och gjorde supergod vitlöksklyftpotatis 😛 Jag gillar vitlök väldigt mycket så jag gjorde även ”Tildes tzatziki” till maten. Den gjorde jag också igår.

Tzatziki mår bra av att förberedas i god tid, då kommer vitlökssmaken fram bra. Åh den är så god. Och så gjorde jag min favoritsallad också. Jag kan inte få nog av den. Recept här – vitkålssallad. Biffarna som vi åt till maten tillagade jag idag och beskrivning på dem hittar ni långt ner i detta inlägget.

KLYFTPOTATIS MED VITLÖK (4-5 port)

Gör även goda KLYFTPOTATIS MED SESAMFRÖN

Recept

 • 2 msk rapsolja
 • 2 msk hackad persilja
 • 1 tsk salt
 • 5 vitlöksklyftor
 • 1 kg potatis

Gör så här

 1. Rör ihop rapsolja, persilja och salt i tex. ett glas. Pressa ner vitlök. Rör. Ställ åt sidan (ju längre tid oljan står och drar desto mer vitlökssmak får den)
 2. Skala och klyfta potatis. Torka klyftorna torra med en kökshandduk. Blanda potatisklyftor med vitlöksolja på en ugnsplåt.
 3. Tillaga mitt i ugnen 225° tills fin färg (25-30 min) Rör runt potatisen under tillagningen. Salta ev. även med flingsalt.

Servera vitlökspotatis med tex köttfärsbiffar (läs nedan) Tildes tzatziki och sallad (tex. vitkålssallad)

Vitlöksoljan blandas enkelt ihop i ett glas. Sedan kan oljan stå och dra en stund för att få fram vitlökssmaken så mycket som möjligt.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Köttfärsbiffar passar bra tillsammans med vitlökspotatis (beskrivning nedan)

Köttfärsbiffar (ca 15 st)

 • ½ gul lök
 • 1 dl havregryn
 • 1,5 dl vatten
 • 0,5 msk – 1 msk salt
 • 0,5 tsk vitpeppar
 • 1 kg köttfärs

Gör så här:

 1. Mixa gul lök. Rör ihop lök, havregryn, vatten, salt och vitpeppar. Låt svälla i 10 min. Blanda sedan in köttfärs. Tillsätt mer vatten om det behövs.
 2. Stek en liten bit köttfärs för att smaka av saltmängden. Tillsätt mer salt om så önskas.
 3. Forma köttfärssmeten till biffar. Stek biffarna på båda sidor tills de är genomstekta.

Här ser ni den goda vitkålssalladen. Lycka till alla ni som testar att laga denna maten. KRAM

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00