Fannys sockerkaka med frosting

Hej med Fannys fina kaka som jag berättade om. Hon blir bara bättre och bättre på bakning och det är så roligt. Min yngsta tjej (16 år) Allt hon bakar blir så gott! Grym är hon.

Hon kommer med nya idéer som hon testar i köket och så får vi i familjen provsmaka. Idag gjorde hon en sockerkaka och toppade den med frosting 😛 Mumsmums.. jösses alltså. Denna måste jag också testa att baka. Chokladfrosting på saftig sockerkaka. Fanny bakade. Jag och Oscar fotade kakan och här kommer receptet :

FANNYS SOCKERKAKA MED FROSTING

Följ länken för fler mjuka kakor – 35 recept på mjuka kakor

Sockerkaka

 • 75 g smör
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl mjölk

Frosting : 50 g smör, 100 g färskost, 4 dl florsocker, 5 msk kakao och 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

 1. Sockerkaka : Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt.
 2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten. Rör ner mjölk. Rör ner smält smör. Häll smeten i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
 3. Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 35 min. Kolla med provsticka att kakan är klar. Låt sedan svalna helt.
 4. Frosting : Elvispa ihop alla ingredienser till frostingen. Bred ut frosting över sockerkakan. Ställ in i kylen en stund innan servering.

Chokladfrosting lyfter hela denna kakan

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Tips! Testa även att baka min och Fannys saftiga äppelkaka – ÄPPELRUTOR MED KOKOS

Jag skulle hälsa från Fanny till er att man kan dekorera denna kakan med strössel eller kokos om man vill göra den extra festlig och fin. Lycka till och stor kram från oss ♥

0
25

Godmorgon

Godmorgon ❤️ Härligt att vi ses idag igen. Här kommer en till bild från min Instastory.

Ungefär så här kan det se ut när jag och Oscar fixar med recept och bilder in hit till bloggen.

Oscar vill gärna vara med på bild och jag vill också gärna att han är med på bild men ibland blir det tokigt. Ibland vill vi mer än vi klarar av 😆 Haha inte lätt att hålla en liten kille (som faktiskt blivit ganska stor) och ett kakfat samtidigt. Le och och ta bilder själv… men åh vad roligt vi har.

Han har det ganska annorlunda Oscar, mot många andra i hans ålder. Han går inte på förskola utan han är hemma med mig och håller på med precis detta. Baka, laga mat och fota. När syskonen kommer hem från skolan så leker han med dem.

Idag ska Fanny baka en kaka, jag ska fråga henne om jag får blogga om den. Jag är ganska säker på att jag får det, i så fall hittar ni den här på bloggen senast ikväll. Ha det bra tills dess.

KRAM

0
10

Klyftpotatis med vitlök

Hej vänner denna härliga fredag ♥ Veckans bästa dag och den firar vi så klart med god mat. Jag berättade ju för er att jag började laga lite av maten redan igår. Det är skönt att förbereda delar av matlagningen tycker jag.

Potatisen skalade jag och lät ligga i en bunke med vatten under natten (i kylen) Idag klyftade jag potatisen och gjorde supergod vitlöksklyftpotatis 😛 Jag gillar vitlök väldigt mycket så jag gjorde även ”Tildes tzatziki” till maten. Den gjorde jag också igår.

Tzatziki mår bra av att förberedas i god tid, då kommer vitlökssmaken fram bra. Åh den är så god. Och så gjorde jag min favoritsallad också. Jag kan inte få nog av den. Recept här – vitkålssallad. Biffarna som vi åt till maten tillagade jag idag och beskrivning på dem hittar ni långt ner i detta inlägget.

KLYFTPOTATIS MED VITLÖK (4-5 port)

Gör även goda KLYFTPOTATIS MED SESAMFRÖN

Recept

 • 2 msk rapsolja
 • 2 msk hackad persilja
 • 1 tsk salt
 • 5 vitlöksklyftor
 • 1 kg potatis

Gör så här

 1. Rör ihop rapsolja, persilja och salt i tex. ett glas. Pressa ner vitlök. Rör. Ställ åt sidan (ju längre tid oljan står och drar desto mer vitlökssmak får den)
 2. Skala och klyfta potatis. Torka klyftorna torra med en kökshandduk. Blanda potatisklyftor med vitlöksolja på en ugnsplåt.
 3. Tillaga mitt i ugnen 225° tills fin färg (25-30 min) Rör runt potatisen under tillagningen. Salta ev. även med flingsalt.

Servera vitlökspotatis med tex köttfärsbiffar (läs nedan) Tildes tzatziki och sallad (tex. vitkålssallad)

Vitlöksoljan blandas enkelt ihop i ett glas. Sedan kan oljan stå och dra en stund för att få fram vitlökssmaken så mycket som möjligt.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Köttfärsbiffar passar bra tillsammans med vitlökspotatis (beskrivning nedan)

Köttfärsbiffar (ca 15 st)

 • ½ gul lök
 • 1 dl havregryn
 • 1,5 dl vatten
 • 0,5 msk – 1 msk salt
 • 0,5 tsk vitpeppar
 • 1 kg köttfärs

Gör så här:

 1. Mixa gul lök. Rör ihop lök, havregryn, vatten, salt och vitpeppar. Låt svälla i 10 min. Blanda sedan in köttfärs. Tillsätt mer vatten om det behövs.
 2. Stek en liten bit köttfärs för att smaka av saltmängden. Tillsätt mer salt om så önskas.
 3. Forma köttfärssmeten till biffar. Stek biffarna på båda sidor tills de är genomstekta.

Här ser ni den goda vitkålssalladen. Lycka till alla ni som testar att laga denna maten. KRAM

0
9