Köttfärsgratäng

Hej med den krämigaste och godaste köttfärsgratängen som vi åt till middag idag. Gillar ni gratänger med köttfärs? Jag brukar passa på att göra gratäng med pasta när vi har pastarester i kylen. Ibland kokar jag ny pasta men ofta använder jag rester. Bättre att använda än att slänga och så sparar det ju lite tid, det gillar jag.

I denna köttfärsgratängen har jag en smaskig ostsås. Att göra ostsås från grunden kräver en del arbete men när man har gjort det några gånger så fixar man det lätt. Det är inte svårt att göra ostsås. Här kommer receptet på gratängen, hoppas att ni blir sugna på att testa.

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

KÖTTFÄRSGRATÄNG (6 port)

Laga även en mycket god KÖTTFÄRSPANNKAKA

Köttfärsfyllning

 • Kokta makaroner till 6 port (7-8 dl okokta)
 • 1 gul lök
 • 500 g köttfärs
 • Salt och vitpeppar
 • 1 förpackning krossade tomater
 • 1,5 buljongtärning (grönsak eller kött)
 • 0,5 dl tomatpuré
 • 1 msk torkad oregano

Ostsås : 2+6 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl. 1 dl vispgrädde, 75 g smör, 150 g riven ost (gärna lagrad)

Topping : Skivad tomat och riven ost

Gör så här

 1. Köttfärsfyllning : Hacka gul lök. Fräs i smör eller olja. Tillsätt köttfärs. Fräs färsen smulig. Salta och peppra.
 2. Häll på krossade tomater. Hetta upp. Lägg i buljongtärning. Låt smälta. Rör ner tomatpuré. Smula ner oregano. Låt stå en stund och dra åt sig smakerna.
 3. Blanda ihop köttfärs och kokta makaroner i en ugnsform.
 4. Ostsås : Vispa i en skål ihop 2 dl mjölk och vetemjöl till en slät redning.
 5. Koka under omrörning upp 6 dl mjölk och 1 dl vispgrädde i en kastrull. Lägg i smöret och låt smälta. Vispa ner redningen med en fin stråle. Koka upp igen (rör) Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 min.
 6. Drag kastrullen från värmen. Rör ner ost. Smaka av med salt och vitpeppar när osten smält (riv även ner muskot om så önskas) Häll ostsås över köttfärsfyllningen. Toppa med tomat och ost.
 7. Gratinera mitt i ugnen 200° i 20-25 min. Höj ev. värmen sista stunden för mer färg. Servera köttfärsgratängen med sallad.

Pastarester blir en fantastisk köttfärsgratäng

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs och en Lista med pasta och pannkakor

Köttfärs och kokt pasta i en ganska stor ugnsform. Måttet på formen bestämmer ni själva, det viktigaste är att allt får plats.

När ni har hällt på ostsåsen i gratängen kan ni peta ner såsen lite i köttfärsfyllningen med en gaffel. Toppa med valfri mängd tomatskivor och riven ost. Köttfärsgratängen är perfekt att ta med sig i matlåda. LYCKA TILL ♥

4
21

Godaste såsen till grillat

Hej vänner ♥

Jag har precis lämnat Oscar på förskolan och nu ska jag sätta igång med ett nytt recept som ska få hoppa in här på bloggen. Ett matrecept blir det, jag ska ju öva på att fota matbilder så det tänkte jag göra idag. Passa på att ställa frågor till mig om det är något recept som ni undrar något över, fram till klockan 13 kan jag svara snabbt. Jag svarar även efter det men då kan svaret dröja lite. Mail: madame-edith@live.se

Jag gissar att ni är många som kommer att grilla i helgen så då vill jag tipsa er om det som jag tycker är den godaste såsen till grillat. Min galet goda och populära sås som jag kallar för falsk bearnaisesås. Har ni testat den? Jag länkar till den här i detta inlägget och hoppas att ni blir sugna på att testa.

Recept –FALSK BEARNAISESÅS

Jag önskar er en fin dag och snart ses vi igen. KRAM

0
15

Citronglass

Hej fina ni ♥ Hoppas att allt är bra med er. Idag ska en dundergod citronglass få hoppa in här på bloggen. Brukar ni göra hemgjord glass? Det är såååå enkelt och det är såååå gott! Jag har ingen glassmaskin så jag gör glass utan maskin och det går precis lika bra. I alla fall med de recepten som jag använder.

Jag har missat att skapa en kategori med glass så jag kör in alla glassrecept i min kategori med glassåser. Länk finns allra sist i detta inlägget.

Det absolut smidigaste sättet att göra en riktigt härlig gräddglass är att använda kondenserad mjölk tycker jag. Kondenserad och inte karamelliserad, det är lite knepigt att komma ihåg vilken som är vilken när man står där i matbutiken så jag tog ett kort på den kondenserade mjölken som jag använde, bild lite längre ner…

3 ingredienser och 3 minuter arbetsinsats, det är allt som ni behöver för att göra en underbar citronglass. Och en frys. Så här enkelt gör ni:

CITRONGLASS

Testa även att göra ENKLASTE DAIMGLASSEN

Recept

 • 5 dl vispgrädde
 • 1 burk sötat kondenserad mjölk (397 g)
 • 2 citroner

Gör så här

 1. Vispa grädde. Rör ner sötat kondenserad mjölk i den vispade grädden.
 2. Tvätta och finriv det yttersta skalet på båda citronerna. Pressa ut citronsaft ur båda citronerna. Rör ner skal och saft i grädden.
 3. Häll ut smeten i en form. Tex. en urtvättad glassbunke. Täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Storleken på formen bestämmer ni själva.
 4. Ställ in glassen i frysen tills den har stelnat i 4-5 timmar eller längre. Tex. under natten. Ät och njut av denna galet goda glass när den har stått och tinat lite i rumstemperatur. Servera med tex. bär, strössel och lakritssås

3 ingredienser och 3 minuters arbetsinsats

Hitta snabbt utan bilder – Lista med desserter

Och en – Lista med cheesecake, glassås & glass

Här ser ni den sötade kondenserade mjölken. Det finns olika tillverkare, detta var den jag använde denna gången.

Alltså så enkelt, nästan inget arbete alls. Och världsgott blir det, citronglass är en riktig sommarglass tycker jag. Krämig och lagom mycket citronsmak.

Glass med få ingredienser och ingen glassmaskin behövs, det är smidigt. Tryck på ♥ här under om ni gillar detta receptet. KRAM

0
18