ANNONS

Köttfärsgratäng

/
köttfärsgratängernas

Hej med den krämigaste och godaste köttfärsgratängen som vi åt till middag idag. Gillar ni gratänger med köttfärs? Jag brukar passa på att göra gratäng med pasta när vi har pastarester i kylen. Ibland kokar jag ny pasta men ofta använder jag rester. Bättre att använda än att slänga och så sparar det ju lite tid, det gillar jag.

I denna köttfärsgratängen har jag en smaskig ostsås. Att göra ostsås från grunden kräver en del arbete men när man har gjort det några gånger så fixar man det lätt. Det är inte svårt att göra ostsås. Här kommer receptet på gratängen, hoppas att ni blir sugna på att testa.

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

gratinerad köttfärs (1)

KÖTTFÄRSGRATÄNG (6 port)

Laga även en mycket god KÖTTFÄRSPANNKAKA

Köttfärsfyllning

  • Kokta makaroner till 6 port (7-8 dl okokta)
  • 1 gul lök
  • 500 g köttfärs
  • Salt och vitpeppar
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1,5 buljongtärning (grönsak eller kött)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano

Ostsås : 2+6 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl. 1 dl vispgrädde, 75 g smör, 150 g riven ost (gärna lagrad)

Topping : Skivad tomat och riven ost

Gör så här

  1. Köttfärsfyllning : Hacka gul lök. Fräs i smör eller olja. Tillsätt köttfärs. Fräs färsen smulig. Salta och peppra.
  2. Häll på krossade tomater. Hetta upp. Lägg i buljongtärning. Låt smälta. Rör ner tomatpuré. Smula ner oregano. Låt stå en stund och dra åt sig smakerna.
  3. Blanda ihop köttfärs och kokta makaroner i en ugnsform.
  4. Ostsås : Vispa i en skål ihop 2 dl mjölk och vetemjöl till en slät redning.
  5. Koka under omrörning upp 6 dl mjölk och 1 dl vispgrädde i en kastrull. Lägg i smöret och låt smälta. Vispa ner redningen med en fin stråle. Koka upp igen (rör) Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 min.
  6. Drag kastrullen från värmen. Rör ner ost. Smaka av med salt och vitpeppar när osten smält (riv även ner muskot om så önskas) Häll ostsås över köttfärsfyllningen. Toppa med tomat och ost.
  7. Gratinera mitt i ugnen 200° i 20-25 min. Höj ev. värmen sista stunden för mer färg. Servera köttfärsgratängen med sallad.

Pastarester blir en fantastisk köttfärsgratäng

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs och en Lista med pasta och pannkakor

oregano köttfärssås
pastagratänger

Köttfärs och kokt pasta i en ganska stor ugnsform. Måttet på formen bestämmer ni själva, det viktigaste är att allt får plats.

ostsås köttfärsgratänger
lasagne makaroner

När ni har hällt på ostsåsen i gratängen kan ni peta ner såsen lite i köttfärsfyllningen med en gaffel. Toppa med valfri mängd tomatskivor och riven ost. Köttfärsgratängen är perfekt att ta med sig i matlåda. LYCKA TILL ♥

köttfärssåsgratäng gratäng
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ oss på Instagram ♥

@madameedithblogg
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00