Laxgryta
Hej med ett topprecept i kategorin EDITHS BÄSTA (det är ju där som jag samlar mina absolut bästa recept) Det är så roligt att fylla på med nya recept i den kategorin. Idag är det en supergod (!!!) laxgryta som får hoppa in i Ediths Bästa. Eller laxsoppa skulle man också kunna kalla den.
Enkla vanliga ingredienser som ger en ovanligt god laxgryta så vill jag beskriva denna maträtten. Tycker ni om fisk? Vi här hemma tycker mycket om fisk och särskilt mycket tycker vi om lax. Det är ju så enkelt att tillaga och smakar så gott! Fiskbuljongtärning är ett bra knep för att få extra god fisksmak så det använder jag ofta. Här kommer receptet på fiskgrytan med lax :
Följ länken för fler laxrecept – 6 RECEPT MED LAX
LAXGRYTA (4-5 port)
Laga även STEKT LAX MED VITLÖKSSÅS
Recept
- 600 g potatis (fast sort)
- 2 morötter
- 5 dl vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- ½ purjolök
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 4 portionsbitar laxfilé (ca 125 g/st = totalt 500 g)
- Salt och vitpeppar
- Citronpeppar
Redning : 0,5 dl vatten + 1 msk vetmjöl
Gör så här
- Skär potatis i grova bitar. Slanta morot. Skala ev. först.
- Koka upp vatten. Lägg i buljongtärningar, potatis och morot. Koka i 5 min.
- Strimla purjolök. Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp igen. Vispa ihop redningen. Häll ner redning i en fin stråle. Koka tills potatisen är knappt klar.
- Tärna lax och lägg ner i grytan. Låt småputtra tills laxen är helt klar. Smaka av med salt, vitpeppar och citronpeppar.
Laxgryta är ett topprecept
Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur
Och en – Lista med soppor, potatis & grönsaker
Potatis och morötter kokas några minuter i en buljong. Använd en fast potatissort, denna gången använde jag färskpotatis och behöll skalet på.
Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp och häll i redning i en fin stråle.
Fryst lax går enkelt att skära i tärningar när den knappt tinat klart.
Laxen rörs ner i den heta såsen. Efter några minuter är fisken klar.
Creme fraiche och redning gör laxgrytan krämig och god. Ju längre grytan vilar efter tillagning desto tjockare blir den. Som nylagad är grytan som en soppa och tex. dagen efter, i matlådan så är den mer som en stuvning i konsistensen. Även vilken potatissort ni använder påverkar hur tjock ”såsen” blir.
Innan servering kryddas fiskgrytan med salt, vitpeppar och citronpeppar. Mängd efter tycke.
Alltså mums säger jag bara. Detta är gott! Så gott! Fiskgryta är helt klart en av mina favoriträtter. Hoppas att ni blir sugna på att testa ♥ KRAM