Laxgryta

Hej med ett topprecept i kategorin EDITHS BÄSTA (det är ju där som jag samlar mina absolut bästa recept) Det är så roligt att fylla på med nya recept i den kategorin. Idag är det en supergod (!!!) laxgryta som får hoppa in i Ediths Bästa. Eller laxsoppa skulle man också kunna kalla den.

Enkla vanliga ingredienser som ger en ovanligt god laxgryta så vill jag beskriva denna maträtten. Tycker ni om fisk? Vi här hemma tycker mycket om fisk och särskilt mycket tycker vi om lax. Det är ju så enkelt att tillaga och smakar så gott! Fiskbuljongtärning är ett bra knep för att få extra god fisksmak så det använder jag ofta. Här kommer receptet på fiskgrytan med lax :

Följ länken för fler laxrecept – 6 RECEPT MED LAX

LAXGRYTA (4-5 port)

Laga även STEKT LAX MED VITLÖKSSÅS

Recept

  • 600 g potatis (fast sort)
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • ½ purjolök
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 4 portionsbitar laxfilé (ca 125 g/st = totalt 500 g)
  • Salt och vitpeppar
  • Citronpeppar

Redning : 0,5 dl vatten + 1 msk vetmjöl

Gör så här

  1. Skär potatis i grova bitar. Slanta morot. Skala ev. först.
  2. Koka upp vatten. Lägg i buljongtärningar, potatis och morot. Koka i 5 min.
  3. Strimla purjolök. Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp igen. Vispa ihop redningen. Häll ner redning i en fin stråle. Koka tills potatisen är knappt klar.
  4. Tärna lax och lägg ner i grytan. Låt småputtra tills laxen är helt klar. Smaka av med salt, vitpeppar och citronpeppar.

Laxgryta är ett topprecept

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

Och en – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Potatis och morötter kokas några minuter i en buljong. Använd en fast potatissort, denna gången använde jag färskpotatis och behöll skalet på.

Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp och häll i redning i en fin stråle.

Fryst lax går enkelt att skära i tärningar när den knappt tinat klart.

Laxen rörs ner i den heta såsen. Efter några minuter är fisken klar.

Creme fraiche och redning gör laxgrytan krämig och god. Ju längre grytan vilar efter tillagning desto tjockare blir den. Som nylagad är grytan som en soppa och tex. dagen efter, i matlådan så är den mer som en stuvning i konsistensen. Även vilken potatissort ni använder påverkar hur tjock ”såsen” blir.

Innan servering kryddas fiskgrytan med salt, vitpeppar och citronpeppar. Mängd efter tycke.

Alltså mums säger jag bara. Detta är gott! Så gott! Fiskgryta är helt klart en av mina favoriträtter. Hoppas att ni blir sugna på att testa ♥ KRAM

2
27

Ostpaj på smördeg

Hej vänner ♥ Här kommer ett toppentips till er som vill laga världens godaste ostpaj på ett väldigt enkelt sätt. Väldigt enkelt! Det tar 1-2 minuter att fixa, resten sköter ugnen.

Använd en rulle kyld smördeg, rulla ut och lägg smördegen i en ugnsform. Strö på riven ost och häll en äggstanning över. Och så in i ugnen. När äggstanningen har stannat så är ostpajen klar. Ostpaj på smördeg är perfekt att använda på buffé. Till tex. midsommar, födelsedagar, påsk, kräftskiva, brunch, fredagsmys och när som helst. Ostpaj är alltid gott 😛

OSTPAJ PÅ SMÖRDEG

Gör även SMÖRDEGSPIROGER MED SKINKA

Recept

  • 1 rulle kyld smördeg
  • ca 7 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg smördegen i en smord ugnsform (som är lagom stor för att täcka botten och kanterna, ca 30×20 cm) Förgrädda smördegen om så önskas, 200° tills smördegen fått lite färg.
  2. Fördela ut riven ost över smördegen. Använd tex, goudaost för mild ostsmak och västerbottensost för kraftigare ostsmak. Eller blanda olika ostsorter.
  3. Vispa ihop ägg, vispgrädde och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Grädda mitt i ugnen 200° tills pajen stannat (25-30 min)

Ostpaj tar 1-2 minuter att fixa

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer

Melwin var med i köket idag och lagade och fotade ostpajen. Låt smördegen gå upp en bit på kanten när ni lagt ner den i ugnsformen, fyll sedan med ost och äggstanning. Önskas extra färg på kanterna så kan ni pensla kanterna med uppvispat ägg.

Så här ser pajen ut när den är precis lagom gräddad. Äggstanningen har stannat och fyllningen är krämig och god. Allt med smördeg är godast att äta nygräddat och frasigt men blir det rester över så passar det självklart bra som matlåda också.

På bilderna ser ni en kall örtsås – RECEPT HÄR

Lycka till alla ni som testar denna superenkla ostpajen och tryck på ♥ här under om ni tycker om detta receptet. KRAM

0
34

Snickerskakor med cornflakes

Hej med ett smarrigt tips från Tilde ♥ Ni har ju fått receptet på snickerskakor av mig innan (denna underbara kaka, man kan ju inte annat än att älska den) då använde jag ricekrispies för att få krispet i kakorna men det går precis lika bra med cornflakes hälsar Tilde. Och jag håller verkligen med, det går precis lika bra med cornflakes i snickerskakor 😛

Igår bakade Tilde ett gäng snickerskakor och jag tänker att det kan vara ett tillfälle för mig att lyfta fram denna gooooda kakan ännu en gång här på bloggen. Tildes recept skiljer sig lite från mitt, här kommer det, Tildes snickerskakor med cornflakes :

Följ länken för fler kakor – 40 recept på småkakor

SNICKERSKAKOR MED CORNFLAKES

Baka även SNICKERSKLADDKAKA och JORDNÖTSFUDGE

Recept

  • 1 burk jordnötssmör (ca 350 g)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 10 dl cornflakes (krossas)
  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. Smält på låg värme ihop jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Drag kastrullen åt sidan.
  2. Rör ner krossat cornflakes. Tryck ut blandningen i en pappersklädd form (ca 20×30 cm) Ställ in i kylen.
  3. Bryt mjölkchoklad i bitar. Smält chokladen över vattenbad. Tag ut formen ur kylen. Bred choklad över kakan.
  4. Ställ in formen i kylen igen ca 1 timme. Skär snickerskakan i valfria stora bitar. Njut!

Man kan inte annat än att älska snickerskakor

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

0
34