Räksoppa

Hej vänner ♥ Första sprutan av coronavaccinet är nu avklarad och jag har gjort en alldeles fantatiskt god räksoppa till lunch idag. Det har varit en riktigt bra dag. Spruta och soppa hihi. På min Instagramsida @madameedithblogg ser ni en bild på mig som Fredrik tog efter vaccineringen.

Detta är den absolut godaste räksoppan jag vet och jag gör den alltid med handskalade räkor för det är helt klart godast (frysta räkor och räkor i lag funkar också men inget slår handskalade räkor) Det har ju blivit en hel del räkrecept här på bloggen det senaste, jag blir mer sugen på fisk och skaldjur på sommaren och då passar jag på att dela med mig av mina bästa recept till er.

Den goda smaken på denna räksoppan få ni från räkost och fiskbuljongtärningar (buljongtärning är ett väldigt bra knep) Soppan är enkel att göra och här kommer receptet :

RÄKSOPPA (ca 3 port)

Här finns 6 till recept med RÄKOR

Recept

  • 500 g räkor med skal
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 paket räkost (225 g)
  • 2 dl creme fraiche 34%
  • 0,5 dl hackad dill
  • Salt och vitpeppar
  • Cyennepeppar

Gör så här

  1. Skala räkor och dela dem ev. i mitten. Det går även bra att använda räkor i lag eller frysta räkor.
  2. Skär morötter i små stavar. Fräs hastigt morötterna i en kastrull. Använd smör eller olja. Häll på vatten. Lägg i buljongtärningar. Koka upp.
  3. Blanda ner räkost, creme fraiche och dill. Koka upp igen. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 5-10 min.
  4. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Lägg i räkor strax innan servering. Servera med tex. en klick creme fraiche eller gräddfil.

Den absolut godaste räksoppan

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

Och en – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Skär morötter i små stavar och skala räkorna. Dela ev. räkorna i mitten om ni vill ha extra många räkbitar i soppan.

Alltså mums mums, finns det något godare? Jag äääälskar räksoppa 😛 Världens godaste dessutom med räkost i.

Det är alltid trevligt med en klick creme fracihe eller gräddfil till soppa. Jag dekorerade även med lite hackad gräslök och några extra räkor.

För att räkorna ska bli perfekta så lägger ni ner dem i soppan strax innan servering.

Jag hoppas att ni är många som vill testa att laga denna supergoda räksoppan. Och jag blir jätteglad om ni trycker på ♥ här under om ni tycker om detta receptet. KRAM

2
32

EDITHS BÄSTA

Jag har samlat ihop mina allra bästa recept i en egen kategori. Den kallas för EDITHS BÄSTA och ni hittar den HÄR

Lycka till med de recept som ni testar. Tryck gärna på ♥ under era favoriter. Stor kram!

Kakan på bilden hittar ni HÄR

0
19

Laxgryta

Hej med ett topprecept i kategorin EDITHS BÄSTA (det är ju där som jag samlar mina absolut bästa recept) Det är så roligt att fylla på med nya recept i den kategorin. Idag är det en supergod (!!!) laxgryta som får hoppa in i Ediths Bästa. Eller laxsoppa skulle man också kunna kalla den.

Enkla vanliga ingredienser som ger en ovanligt god laxgryta så vill jag beskriva denna maträtten. Tycker ni om fisk? Vi här hemma tycker mycket om fisk och särskilt mycket tycker vi om lax. Det är ju så enkelt att tillaga och smakar så gott! Fiskbuljongtärning är ett bra knep för att få extra god fisksmak så det använder jag ofta. Här kommer receptet på fiskgrytan med lax :

Följ länken för fler laxrecept – 6 RECEPT MED LAX

LAXGRYTA (4-5 port)

Laga även STEKT LAX MED VITLÖKSSÅS

Recept

  • 600 g potatis (fast sort)
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • ½ purjolök
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 4 portionsbitar laxfilé (ca 125 g/st = totalt 500 g)
  • Salt och vitpeppar
  • Citronpeppar

Redning : 0,5 dl vatten + 1 msk vetmjöl

Gör så här

  1. Skär potatis i grova bitar. Slanta morot. Skala ev. först.
  2. Koka upp vatten. Lägg i buljongtärningar, potatis och morot. Koka i 5 min.
  3. Strimla purjolök. Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp igen. Vispa ihop redningen. Häll ner redning i en fin stråle. Koka tills potatisen är knappt klar.
  4. Tärna lax och lägg ner i grytan. Låt småputtra tills laxen är helt klar. Smaka av med salt, vitpeppar och citronpeppar.

Laxgryta är ett topprecept

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

Och en – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Potatis och morötter kokas några minuter i en buljong. Använd en fast potatissort, denna gången använde jag färskpotatis och behöll skalet på.

Rör ner purjolök, creme fraiche och grädde. Koka upp och häll i redning i en fin stråle.

Fryst lax går enkelt att skära i tärningar när den knappt tinat klart.

Laxen rörs ner i den heta såsen. Efter några minuter är fisken klar.

Creme fraiche och redning gör laxgrytan krämig och god. Ju längre grytan vilar efter tillagning desto tjockare blir den. Som nylagad är grytan som en soppa och tex. dagen efter, i matlådan så är den mer som en stuvning i konsistensen. Även vilken potatissort ni använder påverkar hur tjock ”såsen” blir.

Innan servering kryddas fiskgrytan med salt, vitpeppar och citronpeppar. Mängd efter tycke.

Alltså mums säger jag bara. Detta är gott! Så gott! Fiskgryta är helt klart en av mina favoriträtter. Hoppas att ni blir sugna på att testa ♥ KRAM

2
27