ANNONS
Integritet på Tailsweep

Schackrutor

/

Hej kompisar nu har jag uppdaterat ännu en kaka från receptarkivet. Detta kan vara ett av de första recepten som jag skapade till bloggen. Schackrutor denna klassiska småkakan som är både rolig att baka och som blir så fin att lägga fram på fikabordet. Gillar ni?

Jag älskar klassiska småkakor och extra mycket gillar jag schackrutor för den är så gullig och charmig. Hihi, kan man säga som om en kaka? Ja hur som helst så är det roligt att bjuda på fina kakor.

Följ länken för fler småkakor – 40 recept på småkakor

Att baka schackrutor är mycket enklare än vad det ser ut. 4 degkorvar i två olika färger som ligger bredvid (och på) varandra. Efter en stund i kylen så går det enkelt att skiva upp kakan och grädda den några minuter i ugnen. Denna kakan är ett måste om ni vill bjuda på sju sorters kakor ♥ En riktig klassiker.

När jag bakade fick jag plötsligt sällskap i köket. Min Fina Tilde, tjejen som alltid sprider glädje och inte hänger upp sig på småsaker. Hon var sugen på juice (det är hennes egen juice, då får man dricka direkt ur förpackningen) Här kommer receptet på schackrutorna:

SCHACKRUTOR (ca 40 st)

Baka även BONDKAKOR och KOKOSSNITTAR

Recept

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Elvispa ihop smör, strösocker och vetemjöl. Tryck ihop smulorna till en deg. Dela degen i 2 delar.
  2. Arbeta in vaniljsocker i den ena delen. Arbeta in kakao i den andra delen.
  3. Rulla ut två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra. Lägg sedan de två andra längderna över (se bild)
  4. Tryck till degen lätt. Lägg in i kylen i 10 min.
  5. Skär degen i knappt ½ cm skivor. Grädda mitt i ugnen 200° i ca 10 min.

Schackrutor är gulliga och charmiga

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

Först gör ni en deg. Snabbt och enkelt vispar ni ihop den med en elvisp. Använd en stor bunke. Eller så använder ni händerna och arbetar ihop degen utan maskin. Sedan smaksätterna ni hälften av degen med kakao och den andra hälften med vaniljsocker. Det ska vara en ljus och en mörk kakdeg.

Den mörka och ljusa degen delas på mitten och rullas ut till två längder.

Lägg sedan längderna på det sättet som jag visar nedan. Fredrik som också var med i köket hälsar att varje längd är ungefär i tjocklek som en varmkorv. Ni kan trycka till längderna lite med handflatan så de blir fyrkantiga. Efter en stund i kylen är kakan redo att skivas upp. Jag brukar dela upp längderna i mindre bitar, då blir de lättare att hantera.

Ungefär 0,5 cm tjocka skivor är lagom och 10 minuter i ugnen brukar bli perfekt.

En klassisk schackruta och en kopp kaffe gör vem som helst glad.

Många kakor blir det. Självklart går det bra att frysa in de kakorna som blir över. Lycka till alla ni som testar detta receptet. Tryck gärna på ♥ här under om ni tycker om klassiska kakor likt denna. KRAM

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00