Enkel äppelkaka i långpanna

Hej kompisar, min fina kille Ludwig ville vara med på bloggen. Självklart fick han det, så roligt! Vi har bakat en äppelkaka i långpanna idag, det börjar ju bli äppeltider nu och då är det alltid trevligt att ha lite äppelrutor i frysen att plocka fram. Saftiga och goda äppelrutor som bakas smidigt i långpanna.

Även perfekt när man vill baka till många, skär upp kakan i önskat antal rutor. Den blir mycket saftig och god. Här kommer receptet :

Hitta snabbt utan bilder – Lista med äppelrecept och en Lista med mjuka kakor

ENKEL ÄPPELKAKA I LÅNGPANNA

Kanske gillar du även detta – 23 RECEPT MED ÄPPLE

Recept

  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk

Fyllning : ca 6 äpple + ca 0,5 dl kanel + ca 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör (eller sikta) ner i äggblandningen. Rör ner mjölk. Rör ner smält smör.
  3. Häll ut smeten i en smord (och ev. bröad) djup långpanna 30×40 cm. Använd bakplåtspapper om ni vill.
  4. Skala och kärna ur äpple. Klyfta tunt. Blanda runt äppelklyftorna med kanel och strösocker.
  5. Tryck ner äpple jämt fördelat i smeten. Kanelblandningen som blir över strör ni över hela äppelkakan.
  6. Grädda mitt i ugnen 200° i ca 25 min. Låt sedan kallna. Skär i önskat antal rutor.

En äppelkaka som räcker till många

Här finns fler goda kakor – 35 recept på mjuka kakor

Att pudra florsocker på toppen av äppelrutorna blir både fint och gott. Rutorna bli mycket saftiga så ni kan pudra florsocker även på undersidan innan ni lägger upp dem på ett serveringsfat. Det gör det enkelt att fånga upp äppelkakan med tex. en tårtspade.

Saftigt och sååå gott! Vill ni inte skära upp äpple i tunna klyftor så går det lika bra att dela äpplet i bitar (tex. tärningar)

Alltså hur gulligt! När jag och Ludwig fotade äppelkakan så kom Oscar med sin mobil och började fota. Hahah jag är så glad att jag lyckades fånga detta på bild. Här ser ni framtidens matbloggare ♥

Lycka till alla ni som vill testa detta receptet. Nu hoppas jag att ni är många som trycker på ♥ här under så att jag kan visa Ludwig och Oscar det. KRAM

0
34

Brysselkex med choklad

Hej kompisar ♥ Kul att ses! Jamen alltså jag måste ju bara passa på att baka lite med barnen innan sommarlovet är slut. Här börjar skolorna på tisdag nästa vecka, det verkar vara en sen skolstart? Överallt på sociala medier ser jag att skolorna börjar denna veckan.

Idag bakade jag chokladbrysselkex med barnen. Det är rackans kladdigt men kakorna blir så fina! Jag brukar använda ganska lite mjöl i mina brysselkex för att få degen kladdig, då fäster pärlsockret så bra. Jag penslar inte kakorna med ägg utan ”kladdigheten” i degen räcker för att hålla fast sockret. Jag bakar alltid en liten sats för det är enklast att hantera. Denna kakan är inte lättbakad men den är kul att baka.

BRYSSELKEX MED CHOKLAD (ca 15 st)

Baka även LINGONRUTOR och KOLAFORMAR

Recept

  • 100 g kallt smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Rullas i : Pärlsocker

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienser. Använd händerna, elvisp eller matberedare. Degen kommer att bli kladdig, det är det som gör att pärlsockret fastnar.
  2. Om degen blir väldigt kladdig, låt den stå lite i kylen. Rulla ut en längd Ø ca 5 cm. Rulla längden i pärlsocker. Lägg in i kylen så den går att skära. 30 min eller längre.
  3. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor.
  4. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 12 min.

Med kladdiga fingrar bakar du underbara brysselkex

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

Efter att ni arbetat ihop degen så kan smöret ha mjuknat, då kan ni lägga in degen en stund i kylen eller frysen för att lättare kunna rulla ut en rulle.

Rullen behöver sedan ligga i kylen tills den går att skära. Kläm lite försiktigt på den för att se att den inte är för mjuk. Minst 30 minuter i kylen behöver den, gärna längre.

Brysselkex flyter inte ut så mycket under gräddningen så ni kan grädda hela satsen på en plåt. Använd bakplåtspapper om era plåtar kräver det.

Lycka till alla ni som bakar denna chokladkakan, ni kommer att bli kladdiga om händerna men det går ju att tvätta bort. KRAM ♥

0
14

Philadelphiabullar

Hej ännu en gång idag. Kul att ses ♥ Idag har jag bakat världens godaste philadelphiabullar i långpanna. Detta är en av de godaste bullar jag vet och jag ville uppdatera receptet med nya bilder. Philadelphiabullar finns sedan tidigare här på bloggen.

Det som jag gillar bäst med dessa bullar är den suuuupergoda fyllningen och så klart att de är så lättbakade. Degen trycks ut i en djup plåt och sedan gör man små hål i degen med tex. ett finger, i varje hål klickar man sedan ut fyllning. Så många hål som man gör så många bullar blir det. Önskar ni kardemummasmak på bullarna så kan ni stöta ca 1 msk kardemummakärnor och tillsätta i degen.

PHILADELPHIABULLAR (20-30 st)

Baka även KANELBULLEMUFFINS och RIMBOBULLAR

Recept

5 dl mjölk

50 g jäst

150 g smör (rumsvarmt)

1 ägg

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 12 dl vetemjöl

Fyllning : 150 g rumsvarmt smör, 3 dl florsocker, 2 msk vaniljsocker och 200 g naturell färskost

Gör så här

  1. Värm mjölk till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör delat i bitar, ägg, strösocker och salt.
  2. Arbeta in vetemjöl, degen ska vara något kladdig. Tryck ut degen i en djup ugnsplåt 30×40 cm. Klä med pakplåtspapper om plåten kräver det. Eller smörj.
  3. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  4. Mosa eller elvispa försiktigt ihop fyllningen.
  5. Gör gropar jämt fördelat i degen, antal gropar efter tycke. 20-30 st. Använd tex. ett mjölat finger.
  6. Klicka i fyllning i varje grop. Fyllningen kan sticka upp lite som ni ser på bilden nedan. Pensla sedan med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
  7. Grädda mitt i ugnen 200° tills fin färg, ca 20 min

Världens godaste bullar i långpanna

Hitta utan bilder – Lista med vetebröd & bullekakor

Jag tycker att det är smidigt att vispa ihop fyllningen med en elvisp men det går även bra att mosa ihop fyllningen med en gaffel.

Gör små hål i degen och klicka ut fyllning i varje hål. Det gör inget om fyllningen sticker upp lite, den kommer att sjunka ner i bullen under gräddningen. Pensla hela degen med ägg och strö på rikligt med pärlsocker.

Nedan ser ni hur fyllningen har sjunkt ner under gräddningen. Varje bulle ska ha en fördjupning med fyllning så skär upp bullarna efter de hål som ni gjorde i degen.

Alltså philadelphiabullar är så galet gott! Ni måste testa!

Bullarna går jättebra att frysa. Låt dem tina sakta i rumstemperatur så smakar de som nybakat igen. Lycka till alla ni som testar detta receptet. Tryck gärna på ♥ här under om ni gillar min blogg. Stor kram från mig!

2
107