Tildes morotstzatziki

Hej med ett nytt recept i kategorin EDITHS BÄSTA, det är ju den kategorin där jag samlar mina allra bästa recept. Detta är ett sådant, men ska jag vara helt ärlig så är det Tildes recept och inte mitt.

Tilde brukar göra en supergod tzatziki med gurka och nu har hon även börjat göra samma recept med morot.

Så galet gott! Alltså verkligen G A L E T gott! Nu är det ju morotstider så idag uppdaterar jag bloggen med detta tipset så att ni också kan göra det. Det är Tildes recept och Oscar och jag har fotat.

TILDES MOROTSTZATZIKI

Gör även KÖTTFÄRSSÅS och MOROTSBIFFAR

Recept

  • 2 dl creme fraiche 34 %
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 tsk rapsolja
  • Salt och vitpeppar

Gör så här 

  1. Rör ihop creme fraiche och pressad vitlök. Ställ in i kylen i minst 1 timme.
  2. Skala och grovriv morötter (ca 2 morötter)
  3. Rör ner rapsolja och riven morot i vitlökscreme fraichen. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ in i kylen tills servering. Jättegott till tex. kött och fyllda köttfärsbiffar

Tildes G A L E T goda morotstzatziki

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Först rörde vi ihop creme fraiche och vitlök. Efter ungefär 1 timme har creme fraichen får en alldeles underbar vitlökssmak, då rör ni ner riven morot och lite rapsolja. Smaka sedan av med salt och peppar.

Hitta mer utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror

Mumsigt mumsigt… Detta är ett tillbehör som passar till mycket. Älskar ni inte riven morot så är jag ganska säker på att ni ändå kommer att tycka om detta. En morotsröra är mycket roligare och godare än ”vanlig riven morot”

Lycka till och tryck gäna på ♥ här under. Då blir både Tilde, Oscar och jag glada. KRAM

0
42

Inlägget innehåller annonslänkar

Chokladrulltårta med mockakräm

Hej vänner, så roligt att ses ♥ Här är min lille kompis i köket hemma (igen) Alltså det är inte många dagar han går på förskolan. Enligt schemat går Oscar 15 timmar/vecka men nu när vi alla måste vara extra noga vid förkylningar (pga pandemin) så är han hemma väldigt ofta. Att vara lite snorig innebär för det mesta att barnen måste stanna hemma en hel vecka. En vecka eller två symptomfria dagar är det som gäller vid förkylning. Yngre barn testar man inte här där vi bor.

Ja hur som helst så har vi haft en mysig dag och bakat chokladrulltårta med mockakräm. Det är mums! Här kommer receptet :

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

CHOKLADRULLTÅRTA MED MOCKAKRÄM

Baka även en mycket god RYTTARKAKA

Recept

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Mockakräm : 100 g smör, 2 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker och 3 msk kallt starkt kaffe

Gör så här

  1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ihop potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten. En fin mjölsikt med trähandtag hittar ni på Cervera HÄR
  2. Bred ut smeten i en pappersklädd djup ugnsplåt, ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 5 min.
  3. Stjälp upp chokladbotten på ett sockrat bakplåtspapper. Drag bort det pappret som botten gräddats på. Låt svalna.
  4. Elvispa ihop mockakrämen. Bred ut på chokladbotten. Rulla ihop. Låt stelna i kylen. Skär rulltårtan i valfritt antal skivor.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Ovan visar jag ett par bilder som jag fotade under arbetets gång. Tänk på att rulla ihop rulltårtan ganska hårt i början, då får ni fina skivor som håller ihop bra.

Smaskigt och gott med en klassisk drömrulltårta med mockafyllning. Ju starkare kaffe ni använder desto tydligare kaffesmak får kakan. Lycka till! KRAM

0
40

Varma mackor med kantarellstuvning

Hej kompisar med världens godaste kantarelltoast 😛 Gillar ni varma mackor med kantarellstuvning på toppen? Jag älskar det, det är ju så gott! Att plocka kantareller däremot älskar jag inte men kan ni tänka er, kantarellerna som vi gjorde stuvningen av denna gången har vi fått. En väldigt oväntad gåva som vi uppskattade så mycket, någon hade plockat mycket kantareller och ville dela med sig av dem till oss. Så gulligt!

Jag gör kantarellstuvning på samma sätt som jag gör champinjonstuvning. Det blir alltid bra att göra svampstuvning på en bottenredning så beskrivningen på det får ni av mig nedan.

VARMA MACKOR MED KANTARELLSTUVNING (8-9 st)

Laga även goda CREPES MED KRÄFTSTJÄRTAR

Recept

  • ca 250 g kantareller
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar
  • 8-9 st formbröd

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna och dela ev. i mindre bitar. Läs rensningstips nedan. Fräs kantarellerna på hög temperatur i en rejäl klick smör (ca 25 g) tills vätskan är borta. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner vetemjöl.
  2. Tillsätt mjölk och vispgrädde. Värm upp under omrörning tills stuvningen tjocknar. Salta och peppra.
  3. Låt stuvningen vila en stund så att den tjocknar lite till.
  4. Fördela ut kantarellstuvning på bröden. Ställ in i ugnen 225° tills fin färg (ca 10 min)

Världens godaste kantarelltoast

Hitta snabbt utan bilder – Lista med stuvning, såser och röroroch en Lista med soppor, potatis & grönsaker

Så här enkelt rensar jag kantareller: Tag bort stora ”skräpbitar” från kantarellerna tex. pinnar och blad. Häll vatten i en stor bunke. Rör ner några matskedar potatismjöl.  Lägg ner kantareller i vattnet. Låt vila i ca 10 min. Rör runt lite då och då. Skölj sedan av svampen.

En rejäl klick smör får fräsa tillsammans med svampen tills all vätska är borta. Kantarellerna kommer att krympa en del av värmen.

Hitta fler recept utan bilder – Lista med övriga bröd

Gör en bottenredning och låt sedan den varma stuvningen svalna (så att den tjocknar lite till) Stuvningen får inte vara för tunn när man använder den till varma mackor. Den ska vara ganska tjock så att den stannar kvar på mackorna under tillagningen i ugnen.

När brödet har blivit lite hårt i kanterna och stuvningen har fått färg så är kantarellmackorna klara.

Mums mums så gott! Varma mackor är alltid gott och särskilt gott till fredagsmys tycker jag.

Hoppas att ni blir sugna på att testa att göra dessa kantarelltoast, det går jättebra att byta kantareller mot champinjoner om så önskas. Tryck gärna på ♥ här under om ni tycker om detta receptet. KRAM

1
98