Inlägget innehåller annonslänkar

Sockerkaka med saffran och spets

Hej kompisar med ännu en kaka med saffran ♥ Min goda spetskaka (favoritkakan) har jag smaksatt med saffran och jösses vilken fullträff det blev! Så galet gott så denna kakan kommer jag att baka många fler gånger. En riktigt saftig och god julkaka blev det, en sockerkaka med saffran toppad med en underbar spets. Jag är så nöjd 😀

Ja spetskaka är en ”vanlig” sockerkaka och denna gången har jag smaksatt den med saffran men det speciella med kakan är toppingen, den underbara sockriga spetsen. Den är så god.

Den fina blå tallriken har jag köpt på Cervera HÄR

Letar ni efter en saftig saffranskaka att baka till Jul så är detta mitt tips. Jag hoppas så mycket att ni vill testa att baka den. Här kommer receptet :

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

SOCKERKAKA MED SAFFRAN OCH SPETS

Baka även en mjuk pepparkaka och saffransmuffins

Recept

 • 75 g smör
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 påse saffran (0,5 g)
 • 1 dl mjölk

Topping : 15 g smör, 1 dl strösocker och 2 msk vispgrädde

Gör så här

 1. Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt.
 2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Rör ner saffran (kavla ev. på saffranspåsen först) Rör sist ner smält smör och mjölk.
 3. Häll smeten i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
 4. Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 30 min.
 5. Mosa ihop toppingen med en gaffel. Täck med topping över den varma saffranskakan.
 6. Grädda kakan igen. Långt ner i ugnen 175° i ca 15 min. Låt svalna innan du tar bort kanten på formen.

En sockerkaka med saffran toppad med spets

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Här ser ni saffranskakan när den har gräddats i ca 30 min. Nu ska spetsen på och kakan ska in i ugnen igen tills spetsen stelnat.

Här har spetsen blivit som ett sockrigt täcke över hela sockerkakan. Det var lite mörkt när jag fotade bilderna men jag lovar att saffran gör kakan riktigt gul och fin.

Jag är väldigt nöjd och glad över detta receptet.

Oscar var med och fotade. Han Ä L S K A D E denna saffranskakan.

Här finns fler tips till jul – 25 SÖTA JULRECEPT

Mums mums detta är en kaka som går åt snabbt. Älskar ni saffran så kommer ni älska denna kakan. Jag stoppar in detta receptet i kategorin EDITHS BÄSTA Tryck gärna på ♥ här under om ni tycker om detta kakreceptet. KRAM

5
24

Mjuk pepparkaka med lingon

Tada! Här kommer ett av mina bästa recept ♥ Mjuk pepparkaka är ett av bloggens mest populära recept. Speciellt framåt advent och jul men även nu under den mörka och grå hösten skjuter detta receptet i höjden. Det är mysigt med mjuk pepparkaka tycker jag. Så mycket doft och smak från enda kaka, jag älskar det.

Följ länken för fler mjuka kakor – 35 recept på mjuka kakor

Denna mjuka pepparkakan bakar jag med lingon i smeten. Jag använder lingon som ligger i en sylt, alltså en lingonsylt. Lingonsylten köper jag i matbutiken. Pepparkakan blir alldeles otroligt saftig och god med sylt i smeten, detta är ett riktigt topprecept på mjuk pepparkaka. Jag får ofta beröm för denna kakan när jag bjuder på den till Jul. Hoppas att ni blir sugna på att testa.

MJUK PEPPARKAKA MED LINGON

Baka även saffranskaka och pepparkaksdrömmar

Recept

 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 1,5 dl lingonsylt
 • 75 g rumsvamt smör
 • 3,5 dl vetemjöl
 • 2 msk pepparkakskrydda
 • 2 tsk bakpulver
 • 1,5 dl mjölk

Gör så här

 1. Elvispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt lingonsylt. Klicka i det rumsvarma smöret. Elvispa försiktigt ihop smeten. Smöret ska vara grynigt.
 2. Blanda ihop vetemjöl, pepparkakskrydda och bakpulver. Rör ner i smeten. Rör sist ner mjölk. Häll smeten i en smord och bröad avlång sockerkaksform (ca 1,5 liter)
 3. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 45 min. Kolla med provsticka att kakan är klar. Låt den mjuka pepparkakan svalna i formen innan du stjälper upp den.

Mjuk pepparkaka med lingon är ett topprecept

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Saftig, lättbakad och så otroligt god. Mjuk pepparkaka är ett måste till Advent och Jul för att få den rätta julstämningen 😀 Tryck gärna på ♥ här under ni tycker om detta receptet. KRAM

Följ länken för fler tips till jul – 25 SÖTA JULRECEPT

0
24

Gräddig köttfärssås

Hej med ännu ett topprecept från receptarkivet ♥ En gräddig köttfärssås med bacon och champinjoner. Den är så god! Hur gräddig köttfärssåsen ska vara avgör ni genom fetthalten på grädden. Vill ni ha det riktigt gräddigt så använder ni vispgrädde. Det gör jag.

Jag brukar även använda vatten i köttfärssåsen men det är lika gott att bara använda grädde. Istället för 2 dl vatten och 2 dl grädde så kan ni ta enbart 4 dl grädde, gärna vispgrädde då om det ska vara riktigt festligt.

Några i familjen här hemma tycker att champinjoner är livsfarligt så ibland hoppar jag över det, själv älskar jag champinjoner och alla möjliga olika sorters svampar.

Gräddig köttfärssås passar bra i matlåda, ju längre den får stå och småputtra på spisen desto djupare smak får den. Galet gott är det och ett middagstips som jag vill dela med mig av till er idag. Hoppas att ni blir sugna på att testa denna köttfärssåsen.

GRÄDDIG KÖTTFÄRSSÅS (6 port)

Laga även potatis och köttfärsgratäng och tacotårta

Recept

 • 1 paket bacon (140 g)
 • 1 gul lök
 • 3 dl skivade champinjoner
 • 500 g köttfärs
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
 • 2 dl vatten
 • 2 dl grädde
 • 2 buljongtärningar grönsak
 • 1 dl chilisås
 • 0,5 dl tomatpuré
 • Salt, vitpeppar och balsamvinäger (ca 1,5 msk)

Gör så här

Vill ni göra köttfärssåsen ännu mer gräddig så går det bra att byta ut vatten med grädde.

 1. Knaperstek bacon i småbitar. Lägg åt sidan.
 2. Hacka gul lök och fräs tillsammans med champinjoner.
 3. Lägg i köttfärs. Stek köttfärsen smulig. Pressa ner vitlöksklyftor. Lägg i bacon. Tillsätt övriga ingredienser. Hetta upp så buljongtärningarna smälter.
 4. Smaka av med salt, vitpeppar och balsamvinäger. Låt köttfärssåsen sjuda i minst 10 min. Gärna längre. Servera med tex. spaghetti och sallad.

Gräddig köttfärssås är mitt middagstips

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Bacon klipper jag med en sax. Det är smidigt.

Gräddigt och gott. Mycket smaker och alldeles fantastiskt smaskigt, denna köttfärsåssen är en av mina stora favoriter. Den lagar jag ofta. Tryck gärna på ♥ här under om ni tycker om detta receptet. KRAM

0
17