Julkaka med kola
Hej kompisar ♥ Har ni testat att baka denna goda (!!!) kakan? Jag har receptet här på bloggen sedan tidigare och den kallas för kolaformar. Till jul bakar jag kolaformar med pepparkakskrydda och då blir det en smaskig julkaka mmm…
Tilde älskar denna kakan så idag bakade Oscar och jag ett gäng kolaformar både till fikat, som Tilde fick när hon kom hem efter sin praktik, och ett gäng kakor att fylla frysen med.
Kanske gillar du även detta – FLER TIPS TILL JUL
Tilde är ute på praktik nu i en klädbutik och till våren tar hon studenten.
Så galet smaskiga och goda är kolaformarna. Detta är enkla kakor att baka, man lägger i en liten boll av kakdeg i aluminiumformar. Sedan flyter degen ut under gräddningen.
Det bildes en grop i mitten där man häller i kolan. Om gropen blir för liten så kan man trycka med något i mitten av kakan så gropen blir större. Använd tex. skaftet till en mortel.
Följ länken för fler småkakor – 40 recept på småkakor
JULKAKA MED KOLA (36 st)
Baka även tomtecookies och jordnötsbräck och bountybollar
Kakdeg
- 300 g smör
- 3,5 dl strösocker
- 3 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 msk pepparkakskrydda
- 1 ägg
Kola
- 150 g smör
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl kakao
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk ljus sirap
Gör så här
- Kakdeg : Smält smör. Rör ner strösocker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och ägg.
- Fördela ut degen i 36 aluminiumformar. Degbitar stora som studsbollar.
- Grädda mitt i ugnen 175° i ca 15 min. Degen flyter ut i formen under gräddningen.
- Kola : Smält ihop alla ingredienser till kolan. Låt småkoka några minuter tills det tjocknat (ca 5 min)
- Fördela ut kola i de avsvalnade formarna. Låt stelna, gärna i kylen.
Kolaformar med pepparkakskrydda är gott till Jul
Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor
Pepparkakskrydda är så bra tycker jag. Det är så enkelt att få julsmak på kakorna genom att krydda med pepparkakskrydda, en favoritkaka kan enkelt bli en underbar julkaka.
En liten degboll i mitten av aluminiumformarna. Degen flyter ut under gräddningen och lägger sig både i botten och längs kanten av formen.
Oscar hjälpte mig att koka kolan. Jag höll fast kastrullen och Oscar rörde försiktigt runt. Tiden är inte jättenoga när ni kokar kolan men ungefär 5 minuter är lagom.
För att kolan ska hålla sig i mitten så brukar jag trycka till lite i mitten av den nygräddade kakan. Skaftet på min mortel är precis lagom.
Så gott så gott!
Tycker ni om detta receptet så blir jag jätteglad om ni trycker på ♥ nedan. Stor kram!