ANNONS

Inlägget innehåller annonslänkar

Potatisgratäng med riven potatis och vitlök

/
riven gratäng potatis

Hej med ett nytt potatisrecept ♥ Idag var det dags för denna goda (!!!) potatisgratängen att få komma in här på bloggen. Detta är en potatisgratäng som jag gör jag på riven potatis och jag smaksätter gratängen med massor av vitlök, jag älskar vitlök. Både doften vid tillagningen och smaken av vitlök i maten älskar jag.

Det första jag gör när jag lagar potatisgratängen är att pressa ner vitlök i grädden. Sedan får vitlöksgrädden stå och dra till sig smakerna medan jag fixar med potatisen. Riven potatis. Det blir krämigt, trevligt och gott. Denna potatisgratängen passar perfekt till nyår.

Den fina blå tallriken hittar ni på Cervera HÄR

potatis rivjärn potatisgratäng

POTATISGRATÄNG MED RIVEN POTATIS (ca 6 port)

Gör även potatisrosor och potatisrullar och potatisfrallor

Recept

 • 5-6 vitlöksklyftor
 • 6 dl vispgrädde
 • 1 kg fast potatis (+ salt)
 • Smör
 • 200 g riven ost (gärna lagrad)
 • Salt och vitpeppar

Topping : Riven ost

Gör så här

 1. Pressa ner vitlök i grädden.
 2. Skala och riv potatisen grovt över tex. en ugnsplåt. Sprid ut riven potatis över hela plåten. Strö på lite salt. Låt ligga i ca 15 minuter så vätskan dras ut.
 3. Krama ur vätskan från potatisen. Stek potatisen i en rejäl klick smör. Ca 5 minuter under omrörning utan att potatisen får färg.
 4. Rör ner vitlöksgrädden i potatisen. Rör ner riven ost. Hetta upp under omrörning. Värm några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
 5. Häll ut potatisen i en ugnsform. Toppa med riven ost.
 6. Gratinera mitt i ugnen 225° i 20-30 min (tills potatisen är mjuk) Låt gratängen vila innan servering.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

nyårspotatis

Riv potatis på den grova sidan av rivjärnet. Låt potatisen falla rakt ner över en ugnsplåt eller en stor bricka och låt sedan salt dra ur vätskan ur potatisen. Krama även ur vätskan med händerna.

nyårspotatis nyår
rivna potatisgratängen

Så här ser potatisröran ut när den är redo att hoppa ner i en gratängform.

riven potatisgratäng

Toppa potatisgratängen med valfri mängd riven ost. Använd mild eller stark ost efter tycke. Ni kan även tillaga potatisgratängen i portionsformar. Korta då ner tillagningstiden till ca 15 min (eller tills osten har fått fin färg och potatisen är mjuk)

riven potatisgratängen

Lycka till med potatisgratängen och tryck gärna på ♥ nedan om ni tycker om detta receptet. Denna gratängen passar även bra till matlåda. KRAM

potatisgratäng med potatis riven
potatisgratäng riven
0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00