Långpannebröd med flingsalt

Nu är barnen i skolan igen och jag passar på att fylla upp frysen med bröd. Jag bakar brödet i långpanna för då blir det många brödrutor och så är det smidigt. Jag älskar långpannebröd.

Ljust bröd är poppis här hemma så det bakade jag idag. Med lite flingsalt på toppen för det är trevligt och gott tycker jag. Efter gräddning brukar jag täcka detta brödet med en bakduk för jag vill ha en mjuk skorpa på dessa brödrutorna. Antalet rutor beror på hur stora rutor ni skär upp degen i.
Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept


LÅNGPANNEBRÖD MED FLINGSALT
Baka även långpannebröd med potatis och gröt
Recept
- 2 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 100 g smör (rumsvarmt)
- ca 12 dl vetemjöl
Topping : Flingsalt
Gör så här
- Värm vatten och mjölk till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i blandningen. Tillsätt strösocker och salt.
- Arbeta in lite vetemjöl och rumsvarmt smör delat i bitar. Arbeta sedan in det sista mjölet tills degen fortfarande är lite kladdig (se bild nedan)
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
- Tryck med mjölad hand ut degen i en djup pappersklädd ugnsplåt 30×40 cm. Skär ett rutmönster.
- Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min. Pensla sedan brödet med vatten. Strö på flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen 225° i ca 15 min. Låt svalna under bakduk.
Saftigt och fluffigt långpannebröd
Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor

Här ser ni hur degen ser ut innan jäsning. Degen är arbetad med maskin tills smöret blandats in ordentligt. När degen ser ut som på bilden är mjölmängden lagom. Lite kladdig ska den vara.

Innan andra jäsningen går det enkelt att skära ett rutmönster i degen med en pizzaskärare. Degen delar sig lite när man skär den i rutor.

Mycket fluffiga och goda brödrutor blir det av detta långpannebrödet. Jag önskar er alla en fin dag. KRAM

