Inlägget innehåller annonslänkar

Fredriks citronmarängkaka

Hej vänner ♥ Här blev det gofika i helgen kan jag lova! Fredrik bakade sin supergoda citronmarängkaka mmm… Saftigaste och godaste citronkakan med maräng. Jösses så god alltså! Fredrik bakade och Oscar och jag fotade 😀

Kanske gillar du även detta: 15 RECEPT MED CITRUS

Fredrik brukar baka citronkakan i en ganska liten ugnsform som har måtten 30×20 cm. Bild här. Då blir det stora rejäla bitar av kakan, kakorna blir höga och mycket fina. Det går att använda en något större form om så önskas tex. 35×25 cm då blir citronrutorna lite lägre och ni får ut fler kakor på receptet.

Anpassa gräddningstiden efter formen ni använder. Tunna kakor kräver kortare gräddningstid. När provstickan är torr är kakan färdiggräddad. Om marängen får mycket färg så kan ni täcka över kakan med ett bakplåtspapper i slutet av gräddningen.

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

CITRONMARÄNGKAKA (ca 15 st)

Baka även en hallonkaka och blåbärskaka och chokladkaka

Citronkaka

  • 250 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 äggulor (spara äggvitan till marängen)
  • 3 ägg (hela)
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 citroner

Maräng : 3 äggvitor + 1,5 dl strösocker

Recept

  1. Maräng : Elvispa ihop äggvitor och strösocker till ett vitt fast skum.
  2. Citronkaka : Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa ner 3 äggulor och 3 hela ägg.
  3. Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
  4. Tvätta och finriv det yttersta skalet på citronerna. Använd skal från 1 eller 2 citroner (mängd citronskal efter tycke) Pressa ut citronsaft ur båda citronerna. Det blir ca 3/4 dl citronsaft.
  5. Vispa ner citonskal och citronsaft i smeten. Bred ut smeten i en smord pappersklädd ugnsform ca 30×20 cm.
  6. Bred ut maräng över smeten.
  7. Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 40 min (träck ev. med ett bakpapper över marängen i slutet av gräddningen.
  8. Kolla med en provsticka att citronkakan är genomgräddad. Låt sedan kallna och skär i valfria stora rutor. Servera som en kaka att äta med handen eller servera kakan med tex. vispad grädde och hallon.

Fredriks supergoda citronmarängkaka

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Denna gången skötte Oscar och jag fotograferingen. Vi tycker att det är roligt att både baka och fota. Recepten skriver jag alltid själv.

Fredrik bakade den goda citronkakan. Han ville inte vara med på bild med annat än handen… hihi

Tycker ni om detta receptet så blir Oscar, jag och Fredrik så glada om ni trycker på ♥ nedan. KRAM

Den fina blå tallriken hittar ni på Cervera HÄR

0
170

Frukostbullarna

Hej med ett av mina absolut bästa recept ♥ Letar ni efter de allra godaste frukostbullarna som är nyttiga så är detta mitt tips. Mina frukostbullar är både enkla att baka och de mättar så bra, de är fulla med grahamsmjöl. Mmmm… detta brödet är en bra start på dagen. Jag älskar det!

Frukostbullarna går jättebra att frysa. Såklart kan ni äta brödbullarna till annat än frukost. Som tillbehör till maten eller som kvällsmacka.

Brödet klickas ut på plåten och får genom hög temperatur under gräddningen en knaprig skorpa. Så GALET GOTT (!!!) Detta är ett bröd som är väldigt lätt att lyckas med.

FRUKOSTBULLARNA (18 st)

Baka även tekakor och grötbröd och russinrutor

Recept

  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 7 dl grahamsmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i blandningen och rör ner strösocker och salt.
  2. Arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl. Degen ska vara lite kladdig.
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 10 min.
  4. Tag med mjölad hand upp en bit deg ur bunken. Lägg degbiten på en ugnsplåt. Upprepa detta tills degen är slut (ca 18 bröd)
  5. Låt bröden jäsa under bakduk i 40 min.
  6. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

Frukostbullar som mättar bra

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor

Frukostbullar i stora lass. När brödet har kallnat fryser jag in det i fryspåsar.

Så gott! Detta brödet mättar lika bra som gröt.

Ät frukostbullarna med erat favoritpålägg. Denna gången åt vi ost och skivat äpple på bullarna.

Tycker ni om detta receptet så tryck gärna på ♥ nedan. KRAM

0
144

Fetaoströra

FETAOSTRÖRA

Gör även falsk bearnaisesås och potatisrosor och klyftpotatis

Recept

  • 100 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl creme fraiche
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Mosa med en gaffel ihop smulad fetaost, pressad vitlök och creme fraiche. Smaka av med svartpeppar.
  2. Servera fetaoströra till tex. grillat/stekt kött eller fågel.

Hitta utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror

Tryck gärna på ♥ nedan om ni tycker om detta enkla receptet. KRAM

0
105