Inlägget innehåller annonslänkar

Citronkaka med vallmofrön

Hej vänner ♥ Vi här hemma älskar citron och bakar ofta med det. Förra gången var det ju Fredrik som bakade sin goda kaka med citron – CITRONMARÄNGKAKA (jösses så god alltså!!)

Denna gången har jag bakat en citronkaka med vallmofrön. Saftigaste kakan med vallmofrön i smeten och en frisk syrlig glasyr på toppen. Det är även citron i smeten.

Allra godast blir vallmokakan efter en tid i kylen så baka den gärna dagen innan servering. Jag brukar använda enbart florsocker och citron i glasyren, då smakar det mycket citron. Vill ni ha en mildare citronsmak så kan ni byta ut lite citron mot vatten (i glasyren)

Kanske gillar du även detta: 15 RECEPT MED CITRUS

Fantastiskt god kaka som i konsistensen påminner om banankaka. Detta måste ni testa ♥

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN

Baka även citronmarängkaka och citronrutor och citrondrömmar

Citronkaka

  • 250 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 citroner
  • 0,5 dl vallmofrön
  • 4 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Glasyr : 4 dl florsocker + 1 citron

Gör så här

  1. Citronkaka : Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget.
  2. Tvätta och finriv det yttersta skalet på citronerna. Rör ner citronskal och vallmofrön i äggblandningen.
  3. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Rör sedan ner pressad citron (ca 0,5 dl) och mjölk.
  4. Häll smeten i en noga smord avlång form. Brödform. Se bild.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 175° i ca 35-40 min (kolla med provsticka att kakan är genomgräddad) Låt kallna helt.
  6. Glasyr : Blanda florsocker med pressad citron tills önskad konsistens. Blir glasyren tunn så tillsätter ni mer florsocker. Räcker inte citronsaften så kan ni tillsätta lite vatten.
  7. Täck citronkakan med glasyr. Strö på finrivet citronskal. Låt glasyren stelna. Servera kakan kylskåpskall. Baka gärna dagen innan servering.

Saftigaste kakan med vallmofrön

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Efter att ha stått i kylen under natten är citronkakan alldeles perfekt! Jag brukar låta kakan vila ca 15 min i rumstemperatur efter jag tagit ut den ur kylen.

Här är smeten färdig för att hällas ut i en avlång ugnsform.

Citronkakan ska nu gräddas långt ner i ugnen 175° tills den är genomgräddad. Det tar ca 35-40 min.

Kakan är gräddad och klar. Nu ska den kallna i formen innan den toppas med glasyr.

Glasyren är lätt att göra med florsocker och pressad citron. Det går bra att ersätta en del av citronen med vatten om ni önskar en mildare citronsmak på glasyren.

Så härligt och friskt med citronglasyr på toppen av kakan.

Tycker ni om detta receptet så tryck gärna på ♥ nedan. KRAM

Den fina blå tallriken hittar ni på Cervera HÄR

1
72

Potatissallad med äpple

Hej vänner ♥ Jag önskar er alla en fin fortsättning på midsommarhelgen. Idag har vi ätit lunch med barnens stora favorit på midsommarbordet. Potatissallad med äpple. Jag kryddar potatissalladen med gräslök och äpple så kart och det tycker barnen är så gott (!!!) Mums alltså…

En stor sats potatissallad gjord på ca 1,5 kg färskpotatis. Hur många portioner potatissallden räcker till beror på vad ni serverar den till. 6-8 portioner väljer jag att skriva i receptet.

Krämigt och gott 😛 Rör ihop potatissalladen i god tid innan servering, gärna dagen innan. Då blir den perfekt!

Vi här hemma älskar denna potatissalladen, hoppas att ni också kommer göra det.

POTATISSALLAD (6-8 port)

Gör även potatisrosor och potatisrullar och kulpotatis

Recept

  • 1,5 kg färskpotatis
  • 6 dl gräddfil
  • 1 dl majonäs
  • 2-3 tsk dijonsenap (eller vanlig senap)
  • 2 tsk honung
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 syrligt äpple (tex. granny smith)
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Skrubba och tärna färskpotatis. Koka i rikligt saltat vatten. Häll av vattnet. Låt potatisen kallna.
  2. Rör ihop gräddfil, majonäs, senap, honung, gräslök och fint hackat äpple (äpple med eller utan skal efter tycke) Honung går att byta mot strösocker.
  3. Blanda ner den kalla potatisen. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt mer majonäs, senap eller gräslök och så önskas. Servera potatissalladen kylskåpskall med tex. grillat kött eller fågel. Kallskuret och exotiska frukter.

Potatissalladen är barnens stora favorit

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Enkelt fixat och så gott. Ni kan även göra potatissalladen på kalla ”potatisrester” som ni har kvar från tidigare middagar.

Salta och peppra tills önskad smak.

Tycker ni om detta receptet så tryck gärna på ♥ nedan. KRAM

2
81

Inlägget innehåller annonslänkar

Tacotårta med kyckling

Hej vänner. Enkel och jättegod (!!!) Så skulle jag vilja beskriva min tacotårta med kyckling mmm… Jag brukar göra tacotårtan på ett paket kyckling. Jag köper färska kycklingfiléer och det brukar vara 4 ganska stora filéer i förpackningen.

Jag använder styrkan medium på tacosårsen och hettar upp blandningen med ett par teskedar sambal oelek. Sambal oelek är en av mina favoritkryddor.

Jag har inte skrivit exakt hur många tortillabröd som går åt. Bröden finns i olika storlekar och man kan själv bestämma hur mycket fyllning man vill ha på varje lager.

Kanske vill man göra en hög tårta eller dela upp den i två mindre tårtor. Använda stora bröd eller mindre bröd. Det går åt mellan 1 och 2 förpackningar bröd ungefär. Blir det fyllning över kan ni äta det med ris.

Den fina blå tallriken hittar ni på Cervera HÄR

Smaskigt smaskigt och perfekt till fredagsmyset! Hoppas ni blir sugna på att testa.

Här finns fler kycklingrecept – 12 recept med kyckling

TACOTÅRTA MED KYCKLING

Laga även varm smörgåstårta och räktoast och pizzarulle

Recept

  • 4-5 kycklingfiléer
  • 5 vitlöksklyftor
  • Salt/vitpeppar
  • 2 paket bacon (140 g/st)
  • 4 dl creme fraiche 34%
  • 300 g färskost
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 burkar tacosås
  • Tortillabröd (storlek och mängd efter tycke)

Topping : Tomat och ost

Gör så här

Hur många tortillabröd som går åt varierar efter storleken på bröden och hur hög tårta man gör. Det går även att göra två lägre tårtor om så önskas.

  1. Dela kycklingfilé i små bitar. Stek i smör eller olja. Pressa ner vitlök. Salta och peppra. Lägg kycklingen åt sidan.
  2. Klipp bacon i bitar. Knaperstek.
  3. Rör ihop creme fraiche, färskost, sambal oelek och tacosås. Blanda ner kyckling och bacon. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ ev. in röran i kylen en stund så den tjocknar.
  4. Varva tortillabröd och kycklingröra i en rund ugnsform (tex. en springform) Börja och avsluta med tortillabröd.
  5. Toppa med skivad tomat och riven ost.
  6. Tillaga mitt i ugnen 200° i ca 20 min. Servera med sallad.

Enkel och jättegod tacotårta med kyckling

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kyckling

Klipp bacon i bitar. Rakt ner i stekpannan. Knaperstek

Även stekpannan hittar ni på Cervera HÄR

Rör ihop creme fraiche, färskost, sambal oelek och tacosås

Blanda ner vitlökskryddad kyckling och bacon

Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ ev. in i kylen en stund så kycklingröran tjocknar

Varva tortillabröd och kycklingröra. Börja och avsluta med tortillabröd

Toppa sista lagret med tomat och ost. Tillaga mitt i ugnen 200° i ca 20 min.

När tacotårtan är nygräddad som på bilden är den mycket krämig. Har tacotårtan stått i kylen en stund (tex. om ni får en bit över) så är den mer fast, supergod även då. Värm upp den igen eller ät den kall.

Kall tacotårta är perfekt att ta med på picknick, skär upp tacotårtan i portionsbitar och stoppa ner i picknickväskan. Mums!

Tycker ni om detta receptet så tryck gärna på ♥ nedan. Det gör mig så glad! KRAM

0
115