Inlägget innehåller annonslänkar
Citronkaka med vallmofrön
Hej vänner ♥ Vi här hemma älskar citron och bakar ofta med det. Förra gången var det ju Fredrik som bakade sin goda kaka med citron – CITRONMARÄNGKAKA (jösses så god alltså!!)
Denna gången har jag bakat en citronkaka med vallmofrön. Saftigaste kakan med vallmofrön i smeten och en frisk syrlig glasyr på toppen. Det är även citron i smeten.
Allra godast blir vallmokakan efter en tid i kylen så baka den gärna dagen innan servering. Jag brukar använda enbart florsocker och citron i glasyren, då smakar det mycket citron. Vill ni ha en mildare citronsmak så kan ni byta ut lite citron mot vatten (i glasyren)
Kanske gillar du även detta: 15 RECEPT MED CITRUS
Fantastiskt god kaka som i konsistensen påminner om banankaka. Detta måste ni testa ♥
Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor
CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN
Baka även citronmarängkaka och citronrutor och citrondrömmar
Citronkaka
- 250 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 2 citroner
- 0,5 dl vallmofrön
- 4 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
Glasyr : 4 dl florsocker + 1 citron
Gör så här
- Citronkaka : Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget.
- Tvätta och finriv det yttersta skalet på citronerna. Rör ner citronskal och vallmofrön i äggblandningen.
- Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Rör sedan ner pressad citron (ca 0,5 dl) och mjölk.
- Häll smeten i en noga smord avlång form. Brödform. Se bild.
- Grädda i nedre delen av ugnen 175° i ca 35-40 min (kolla med provsticka att kakan är genomgräddad) Låt kallna helt.
- Glasyr : Blanda florsocker med pressad citron tills önskad konsistens. Blir glasyren tunn så tillsätter ni mer florsocker. Räcker inte citronsaften så kan ni tillsätta lite vatten.
- Täck citronkakan med glasyr. Strö på finrivet citronskal. Låt glasyren stelna. Servera kakan kylskåpskall. Baka gärna dagen innan servering.
Saftigaste kakan med vallmofrön
Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor
Efter att ha stått i kylen under natten är citronkakan alldeles perfekt! Jag brukar låta kakan vila ca 15 min i rumstemperatur efter jag tagit ut den ur kylen.
Här är smeten färdig för att hällas ut i en avlång ugnsform.
Citronkakan ska nu gräddas långt ner i ugnen 175° tills den är genomgräddad. Det tar ca 35-40 min.
Kakan är gräddad och klar. Nu ska den kallna i formen innan den toppas med glasyr.
Glasyren är lätt att göra med florsocker och pressad citron. Det går bra att ersätta en del av citronen med vatten om ni önskar en mildare citronsmak på glasyren.
Så härligt och friskt med citronglasyr på toppen av kakan.
Tycker ni om detta receptet så tryck gärna på ♥ nedan. KRAM
Den fina blå tallriken hittar ni på Cervera HÄR