Inlägget innehåller annonslänkar

Finsk korvsoppa

Hej med ett nytt recept på soppa ♥ Nu när det snart är säsong för rotfrukter så måste jag tipsa er om finsk korvsoppa det är så gott (!!!) Jag gör min korvsoppa med rotfrukter och falukorv och det blir väldigt mättande och gott. Det kan vara så att det inte ska vara falukorv i en äkta finsk korvsoppa men det använder jag. Mums mums… så smaskigt!

FINSK KORVSOPPA (5-6 port)

Mer soppor : nikkaluoktasoppa och potatis och purjolöksoppa

Recept

  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 kålrot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1,5 liter vatten
  • 3 lagerblad
  • 10 hela kryddpepparkorn
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 400-500 g falukorv
  • 0,5 dl fryst persilja
  • Salt

Gör så här

  1. Skala och tärna potatis, morötter, kålrot och palsternacka. Skala och hacka lök.
  2. Lägg grönsakerna i en stor kastrull. Fräs i matolja tills grönsakerna har en mjuk glansig yta.
  3. Häll på vatten. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn. Koka upp. Lägg i buljongtärningar. Låt smälta. Småkoka soppan tills grönsakerna är mjuka.
  4. Skär falukorv i bitar. Stek i matolja och rör sedan ner korven i soppan. Rör ner persilja. Smaka av med salt. Servera korvsoppan med tex. fröknäcke.

Finsk korvsoppa är mättande och så gott (!!!)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med korv och kassler och en Lista med soppor, potatis & grönsaker

Här tog jag en bild när jag tärnade rotfrukterna. Denna gången använde jag mixad gul lök för barnen ville inte ha lökbitar i sin soppa. Lagerbladen plockar ni bort ur soppan innan servering. Fryst persilja går bra att byta ut mot färsk persilja.

Blir ni sugna på att testa denna korvsoppan så tryck gärna på ♥ nedan. KRAM

Kastrullen som jag gör soppan i hittar ni på Cervera HÄR

Kanske gillar du även detta

Fler recept och följ mig i sociala medier

1
61

Inlägget innehåller annonslänkar

Köttbullar med potatismos

Hej vänner ♥ Idag har vi ätit våran favoritmat här hemma. Köttbullar med potatismos och brunsås mmm… så gott alltså! Jag hittade en påse med fin mjölig potatis i mataffären när jag var och handlade.

Det kan vara svårt att få tag på en bra potatis att göra hemlagat potatismos på så här på sommaren men ibland kan man hitta fin potatis i färdigpackade påsar. Mjölig potatis ger ett gott potatismos.

Världens godaste köttbullar med ett smakrikt och gott potatismos. Och en gräddig brunsås så klart. Finns det något godare 😛 Åh vad jag älskar denna klassiska svenska husmanskosten. Godare än godaste gott!

Barnen tycker att det är kul med lingonsylt i en klämflaska så det brukar vi äta till våra köttbullar med potatismos. Då blir det både gott och kul och så innehåller inte den lingonsylten så stora bitar. Det kan vara livsfarligt med bitar om ni frågar mina barn hihi…

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

KÖTTBULLAR MED POTATISMOS (ca 5 port)

Mer köttbullar : med champinjonsås och vitlök & vitost

Köttbullar

  • 1,5 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten
  • 3/4 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl mixad gul lök
  • 1 kg köttfärs

Gör köttbullarna så här 

  1. Rör ihop allt utom köttfärs. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in färsen. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  2. Stek en bit köttfärs. Smaka. Tillsätt mer salt eller peppar om så önskas. Rulla ut köttbullar och stek dem i smör tills genomstekta. Håll köttbullarna varma på låg värme under lock.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Stekpannan hittar ni på Cervera HÄR

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis (drygt)
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar
  • Ev. muskotnöt

Gör potatismos så här

  1. Skala och dela potatis i bitar (det blir kortare koktid med delad potatis) Koka potatisen mjuk.
  2. Häll av vattnet. Tryck ner smör i den varma potatisen. Låt smälta.
  3. Värm upp mjölk och vispgrädde i en kastrull. Rör. Häll blandningen över potatisen. Elvispa ihop moset (vispa inte för mycket, då kan moset bli klistrigt)
  4. Smaka av med salt (ca 2 tsk) vitpeppar (ca 0,5 tsk) och fint riven muskotnöt (ca 1 krm) om så önskas.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

Kastrullerna hittar ni också på Cervera HÄR

Brunsås

  • 1 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsak, kött eller kyckling)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • Salt och vitpeppar
  • Soya

Redning : vatten + vetemjöl

Gör så här

  1. Hetta upp vatten. Lös upp buljongtärningen i vattnet. Häll på mjölk och grädde. Koka upp.
  2. Rör ihop lite vatten och vetemjöl till en redning.
  3. Rör ner redning i den småkokande såsen tills önskad konsistens. Rör ihop mer redning och tillsätt det om så önskas. Mängd efter tycke.
  4. Tillsätt soya tills önskad färg. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servering: Potatismos, lingonsylt, köttbullar och brunsås

Hitta snabbt utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror

Vill ni inte värma upp mjölken och grädden innan ni vispar ner den i potatismoset så kan ni hoppa över det. Moset blir då lite svalare men mycket gott ändå.

Goda köttbullar stekta i smör. Mums!

Tryck gärna på ♥ nedan om ni tycker om detta receptet. KRAM

Även den fina tallriken hittar ni på Cervera HÄR

Kanske gillar du även detta

Fler recept och följ mig i sociala medier

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

0
74

Sockerkaka med mjölkchoklad

Här kompisar kommer ännu ett tips på vad ni kan baka av picknickkakan. Jag har tidigare tipsat er om 3 varianter av picknickkakan HÄR och HÄR och HÄR

Denna gången har jag fyllt kakan med grovt hackad mjölkchoklad mums så gott alltså! En sockerkaka med en tjock smet går jättebra att fylla med chokladbitar. Detta måste ni testa ♥

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

SOCKERKAKA MED MJÖLKCHOKLAD

Baka även bountyrutor och strösselrutor och havrerutor

Recept

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk (eller naturell yoghurt)
  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. Evispa ihop smör och strösocker. Vispa sedan ner ägget.
  2. Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i smeten. Rör sist ner filmjölk och grovt hackad mjölkchoklad.
  3. Bred ut smeten i en smord och pappersklädd ugnsform ca 30×20 cm. Formen jag använde ser ni i detta receptet.
  4. Grädda långt ner i ugnen 175° i 20-25 min. Skär kakan i valfria stora rutor. Pudra ev. florsocker över kakan innan servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Tryck gärna på ♥ nedan om ni tycker om detta receptet. KRAM

Kanske gillar du även detta

Fler recept och följ mig i sociala medier

0
54