Potatis och purjolöksspaj
Hej kompisar ♥ Idag samlade jag ihop kokt potatis som jag hade i kylen (rester) och gjorde en potatis och purjolökspaj mmm… restfest det är grejer det! Potatispaj kan man servera till allt möjligt, ersätt en potatisgratäng med potatispaj till exempel.
Receptet är enkelt med få ingredienser. Salta och peppra på potatisen efter tycke, jag använder inga mått. Använd mild eller stark ost efter vad ni har hemma. Purjolök kan ersättas med gul lök. Tanken med pajen är att man tar det man har 😀
POTATIS OCH PURJOLÖKSPAJ
Gör även potatisrosor och potatis i smördeg
Pajdeg
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
- Kokt potatis (ca 500 g)
- ½ purjolök
- 4 ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 150 g riven ost
Gör så här
- Pajdeg : Arbeta ihop degen och tryck ut i en springform Ø ca 24 cm. På botten och en bit upp på kanten. Nagga. Ställ in i kylen i 30 min.
- Grädda pajskalet mitt i ugnen 225° i 10 min. Sänk sedan ugnen till 200°
- Fyllning : Fyll pajskalet med skivad potatis och strimlad purjolök. Salta och peppra efter tycke.
- Vispa ihop ägg, vispgrädde, salt och vitpeppar. Häll blandningen i formen. Toppa med ost.
- Grädda pajen mitt i ugnen 200° i ca 30 min (tills äggstanningen stelnat) Låt svalna lite innan ni tar bort kanten på formen.
Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med soppor, potatis & grönsaker
Förgräddat pajskal fylls med potatis, purolök och äggstanning. Toppas med ost. Efter ca en halvtimme i ugnen är potatispajen klar.
Tycker ni om detta enkla receptet så tryck gärna på ♥ nedan. Det gör mig så glad. KRAM