Leopardkakor
Hej vänner ♥ Vill ni baka en extra fin småkaka så är mitt tips att baka leopardkakor, de är enkla att baka men de ser väldigt proffsiga och arbetade ut. Visst är de fina! Så kul att lägga fram leopardkakor på kakbuffén. De drar blicken till sig.
Jag bakade leopardkaka när den var populär för några år sedan men då var inte kameran med så receptet kom aldrig upp på bloggen.
Men idag var det dags. Barnen har påsklov så jag passade på att överraska dem med lite goda kakor. De Ä L S K A D E kakorna och tyckte att de var så fina!
Följ länken för fler kakor – 40 recept på småkakor
LEOPARDKAKOR (ca 25-30 st)
Baka även smartieskakor och hallonkaka och daimkakor
Recept
- 225 g rumsvarmt smör
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 2 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk kakao
- 2 msk kakao
Gör så här
- Elvispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och salt. Vispa ner ägg.
- Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Arbeta in i degen sakta med elvisp eller för hand.
- Tag upp 1/5 deg. Arbeta in kanel och 0,5 tsk kakao. Plasta in.
- Tag upp 1/5 deg. Arbeta in 2 msk kakao. Plasta in.
- Plasta även in den sista degen.
- Lägg degbitarna i kylen i 1 timme.
- Nyp bort en bit mörk deg (stor som en studsboll) Platta sedan ut den mörka degen på plasten. Ca 30 cm långt (se bild nedan)
- Rulla ut den ljusbruna degen till en lång korv. Ca 30 cm lång. Klä med den mörka degen runt om, lämna en liten springa öppen (se bild nedan)
- Lägg in i frysen i 15 min.
- Kavla ut den ljusa degen till en stor rektangel. På plast eller på mjölat bakbord (kavla med plast över degen)
- Skiva leopardkorven. Lägg på skivorna på den ljusa degen. Rulla små bollar av den mörka degen. Sprid ut på den ljusa degen.
- Kavla så det bildas ett leopardmönster (kavla med plast över)
- Tryck ut kakor med tex. ett glas Ø ca 6 cm.
- Grädda mitt i ugnen 175° i ca 10-12 min. Låt leopardkakorna svalna. Tips! Degen som blir över kan bakas ut till kakor med valfritt mönster och form.
Leopardkakor drar blicken till sig
Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor
Fina småkakor med leopardmönster 😀
Jag hoppas att ni är många som vill testa att baka leopardkakorna.
Gör först en stor ljus deg. Tag sedan bort 1/5 deg och smaksätt med kakao, den blir mörkbrun. Tag sedan bort 1/5 deg och smaksätt med kakao och kanel, den blir ljusbrun. Plasta in och lägg alla degbollarna i kylen i 1 timme.
Nyp bort en bit mörk deg och lägg åt sidan. Platta ut resten av den mörka degen till en ca 30 cm lång och smal rektangel. Rulla ut den ljusbruna degen till ca 30 cm. Klä med den mörka degen runt den ljusbruna degen. Lämna en liten springa öppen (se bild nedan)
Plasta och lägg in i frysen i 15 min.
Lägg plast över den ljusa degen. Kavla ut en stor rektangel.
Lägg skivor av ”degkorven” på den ljusa degen. Sprid ut små bollar av den mörka degen. Täck med plast.
Kavla så allt blir platt.
Stansa ut kakor med något runt Ø ca 6 cm.
Grädda leopardkakorna på ugnsplåtar tills fin färg. 175° i 10-12 min.
Tryck gärna på ♥ nedan om ni tycker om detta receptet. KRAM