Stor tacopaj

Hej kompisar ♥ Här hemma jublade barnen högt idag kan jag lova! De älskar tacos och jag överraskade dem med en stor tacopaj. Världens godaste tacopaj i långpanna. En tacopaj som räcker till många. Så bäst och gott.

Jag brukar toppa tacopajen med tomat men det fanns inte hemma så jag använde paprika istället, lika tokgott det med!

Det är smidigt att göra tacopaj i långpanna, den blir stor och rejäl och även om det äts med god aptit så brukar det bli lite rester. Tacopaj är lika smaskig dagen efter. Perfekt till goda matlådor 😛

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

STOR TACOPAJ (ca 8 port)

Laga även krämig köttfärspaj och potatis och köttfärsgratäng

Pajdeg

  • 250 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 1 kg tacofärs
  • 7 dl creme fraiche
  • 1,5 msk – 2 msk sambal oelek

Topping : Tomat, ost och tortillachips

Gör så här

  1. Pajdeg : Arbeta ihop smör, vetemjöl, vatten och salt. Tryck ut i en djup långpanna ca 30×40 cm. Nagga. Låt vila i kylen i 30 min.
  2. Fyllning : Tillaga tacofärsen efter anvisningarna på kryddpåsen (eller använd tacorester)
  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen 225° i 10 min.
  4. Fördela ut tacofärs i det gräddade pajskalet. Rör ihop creme fraiche och sambal oelek. Bred ut över färsen. Låt ev. blandningen sjunka ner lite i färsen med hjälp av en gaffel.
  5. Toppa med skivad tomat och riven ost (mängd efter tycke)
  6. Gratinera mitt i ugnen 225° i 15-20 min. Servera tacopaj med tex. tomat, gurka, sallad, majs, rödlök. Denna vitkålssalladen. Gräddfil och tortillachips.

Det är tokgott med tacopaj

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med kött och köttfärs

En stor pajdeg i långpanna. Nu ska jag nagga pajdegen och ställa in långpannan i kylen i 30 min. Under tiden fortsätter jag med tacopajen och steker tacofärsen 😛

Hur mycket sambal oelek ni ska använda till tacopajen bestämmer ni själva. Jag gillar stark mat så jag använder 2 msk sambal oelek. Ni kan ta både mer och mindre efter tycke.

Jag hade inga tomater hemma så tomat ersatte jag med paprika.

En ostskalk blev perfekt att riva över pajen.

Gräddfil passar jättebra att servera till tacopajen, även grönsaker efter tycke. Och tortillachips. Ni kan även göra så här med chipsen – LÄS HÄR

Tryck på ♥ nedan om ni tycker om detta köttfärsreceptet. Det gör mig så glad. KRAM

4
87

Citronkaka

Saftig och god citronkaka det är ju så gott. Jag och familjen älskar citronkakor och särskilt mjuka goda citronrutor.

Idag har vi bakat kaka här hemma. En söndagskaka! Vi hade 1 stycken citron i kylen så vi bakade våran lättbakade kaka och smaksatte den med citron. Det blev en saftig och supergod citronkaka 😛 Mmmm…

Vi pudrade citronkakan med florsocker innan servering. Det hade även varit gott att toppa kakan med denna glasyren. Och strössel om man vill ha en extra god kalaskaka.

CITRONKAKA (12 st)

Baka även en hallonkaka och blåbärskaka och chokladkaka

Recept

  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 citron (rivet skal + 2 msk citronsaft)

Gör så här

Använd gärna ekologisk citron

  1. Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa sedan sakta ner ett ägg i taget.
  2. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ner i smeten.
  3. Rör sist ner mjölk, rivet citronskal från en citron och citronsaft. Bred ut smeten i en smord ugnsform ca 20×30 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen 175° tills genomgräddad (20-25 min) Låt kallna. Pudra ev. citronkakan med florsocker innan servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Smeten fixar ni lätt. Bred sedan ut den i en klädd ugnsform och grädda mitt i ugnen 175° tills citronkakan är genomgräddad. Det tar ca 20-25 min. Låt sedan kakan kallna och skär i rutor.

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Tryck på ♥ nedan om ni tycker om detta receptet. KRAM

0
70

Pensionärskaka

En vanlig enkel sockerkaka som blir ovanligt god med en smörfyllning i mitten. Alltså har ni inte testat att baka världens godaste pensionärskaka så måste ni testa det nu (!!!)

Pensionärskaka kallas även för sverigekaka. Det är en lättbakad vaniljdränkt sockerkaka. Mmmm… en av mina favoritkakor. Godare än godaste gott 😛 Varför kakan kallas för pensionärskaka har jag faktiskt ingen aning om men här kommer receptet ♥

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

PENSIONÄRSKAKA

Baka även : strösselrutor och kalle anka kaka och muffins

Kakan

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten

Fyllningen : 125 g smör, 1 dl mjölk, 0,5 dl vaniljsocker

Gör så här

  1. Kakan : Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
  2. Koka vatten. Fånga upp 1 dl hett vatten. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
  3. Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 40 min. Låt kakan svalna.
  4. Fyllningen : Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker under omrörning i 5-7 min. Tills fyllningen tjocknat.
  5. Dela kakan på mitten (se bild) Bred ut fyllning på en del. Lägg den andra delen över. Pudra ev. florsocker över pensionärskakan vid servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Tryck på ♥ nedan om ni blir sugna på att baka pensionärskakan. KRAM

6
576